Σάββατο 6 Οκτωβρίου 2012

Εκτροφή σαλιγκαριών και προϋποθέσεις

Πριν περίπου 2 μήνες πραγματοποιήθηκε στη Πρέβεζα σεμινάριο για τα σαλιγκάρια το οποίο είχε μαζική προσέλευση και φάνηκε ότι ο κόσμος ενδιαφέρεται αρκετά για να ασχοληθεί με την καλλιέργεια και εκτροφή σαλιγκαριών επαγγελματικά. Ωστόσο, πρέπει να ξεκαθαριστεί ότι η εκτροφή των σαλιγκαριών δεν είναι μία εργασία που θα αποφέρει τεραστίων διαστάσεων εισοδήματα και μάλιστα εύκολα μετά το αρχικό κόστος της επένδυσης. Η εκτροφή σαλιγκαριών εφόσον πετύχει θα δώσει σίγουρα ένα αξιοπρεπές μισθό αλλά μέχρι εκεί.
Σαλιγκάρια - εκτροφή σε ανοιχτό σαλιγκαροτροφείο Σαλιγκάρια – εκτροφή σε ανοιχτό σαλιγκαροτροφείο
Οι προϋποθέσεις για την εκτροφή των σαλιγκαριών που πρέπει να γνωρίζουν όλοι οι ενδιαφερόμενοι είναι καταρχήν τα έξοδα αρχικής εγκατάστασης και λειτουργίας για περίπου 2 χρόνια, τα οποία κυμαίνονται κοντά στα 60 χιλιάδες ευρώ για έκταση 10 στρεμμάτων, τα οποία πρέπει να έχουν γόνιμο και αρδευόμενο έδαφος. Πολύ σημαντική προϋπόθεση επίσης είναι και η εργασία του ιδιοκτήτη των στρεμμάτων, καθώς και ενός ατόμου ακόμη για βοήθεια, κυρίως τη περίοδο στην οποία τα σαλιγκάρια θα πρέπει να συλλεχθούν. Αλλά η σημαντικότερη προϋπόθεση είναι να τηρείται εξονυχιστικά το πρόγραμμα εκτροφής και ο ιδιοκτήτης θα πρέπει από τη φύση του να είναι άτομο σχολαστικό και παρατηρητικό όπου θα λαμβάνει υπόψη του και τη παραμικρή λεπτομέρεια διότι  η εκτροφή σαλιγκαριών μπορεί να καταστραφεί από μία και μόνο παραμέληση ή απροσεξία.

Σαλιγκάρια και επιδοτήσεις

Σαλιγκάρια - εκτροφή σε κλειστό περιβάλλον Σαλιγκάρια – εκτροφή σε κλειστό περιβάλλον
Βέβαια για να υπάρξει η επιδότηση της εκτροφής σαλιγκαριών, υπάρχει το πρόγραμμα Σχέδια Βελτίωσης που είναι αποκλειστικά για τους επαγγελματίες αγρότες για εγκαταστάσεις το πολύ 10 στρεμμάτων αλλά και ο αναπτυξιακός νόμος που συμπεριλαμβάνει εκτός των επαγγελματιών αγροτών και τους υπόλοιπους, αλλά για επενδύσεις 100.000 ευρώ και περισσότερο και με προσωπική συμμετοχή 25% υπό τον όρο ότι τα στρέμματα εγκατάστασης σε αυτή τη περίπτωση θα είναι άνω των 16 στρεμμάτων.
Το ότι η εκτροφή σαλιγκαριών απαιτεί απόλυτη πειθαρχία και ακρίβεια φαίνεται και από το γεγονός ότι διεθνώς 3 στις 10 επιχειρήσεις κατά τη διάρκεια των πρώτων 2 χρόνων των καλλιεργειών σταματούνε να λειτουργούν, ενώ στην Ελλάδα το ποσοστό αυτό είναι πάρα πολύ υψηλότερο διότι στα πρώτα 2 χρόνια στην Ελλάδα σταματούνε να λειτουργούν 9 από τις 10 επιχειρήσεις! Έτσι όλοι όσοι σκέφτονται και τους αρέσει η ιδέα να ασχοληθούνε με τα σαλιγκάρια θα πρέπει να το σκεφτούνε πάρα πολύ σοβαρά και να λάβουν υπόψη όλες τις παραμέτρους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου