Κυριακή 15 Απριλίου 2012

Πως να κανετε ΚΛΩΝΟΥΣ

Παρακατω ειναι ενας οδηγος για να κανετε κλωνους απο τα φυτα σας, ειναι ευκολο και φτηνο! Θα χρειαστειτε καλο χωμα, καλυτερα κομποστ, περλιτη, σκονη - ορμονη ριζοβολιας (θα το βρειτε σε οποιδηποτε φυτωριο) και μερικα μικρα δοχεια για μικρα φυτα (μπορειτε να τα βρειτε ακομα και δωρεαν σε καποιο φυτωριο, απλα ζητηστε το να σας το δωσουν αν εχουν για πεταμα επειδη μεταφυτεψαν καποια φυτα). Και τελος ενα λιπασμα για ανθοφορια, να εχει δηλαδη πολυ φωσφορο.

ΒΗΜΑ 1ο
- Διαλεξτε απο το φυτο-"μητερα" καποιο κλαδακι, προτιμηστε καποιο υγιες και οχι καποιο χαλια (σπασμενο, αρρωστο κλπ.), και κοψτε το με ενα ζευγαρι κοφτερο ψαλιδι. Να εχει τουλαχιστον 3-4 ζευγαρια φυλλων ( 3-4 nodes). Και ανακατεψτε το χωμα με το περλιτη και βρεξτε το μεχρι να ειναι βρεγμενο και οχι να σταζει. Βαλτε το χωμα στα δοχεια σας και πιεστε το ελαφρα.

Δημοσιευμένη  εικόνα

ΒΗΜΑ 2ο
- Κοψτε τα κατω φυλλα και τα μικρα κλαδακια που ειναι στα πλαϊνα, και αφηστε στη κορυφη τα φυλλα και τα κλαδια του.

Δημοσιευμένη  εικόνα

ΒΗΜΑ 3ο
- Βαλτε το κλαδακι σε ενα δοχειο με νερο και το λιπασμα ανθοφοριας στο 1/10 της δυναμης του. Αφηστε το για 1-2 λεπτα.

Δημοσιευμένη  εικόνα

ΒΗΜΑ 4ο
- Βγαλτε το απο το νερο και βαλτε το στη σκονη ριζοβολιας. Η σκονη θα κολλησει πανω στο κλαδακι λογω του νερου. Αφου το βγαλετε τιναξτε το ελαφρα να φυγει η περιττη σκονη.

Δημοσιευμένη  εικόνα

ΒΗΜΑ 5ο - Με ενα στυλο ή μολυβι καντε μικρες τρυπες στο χωμα, μεγαλες ωστε να μην φυγει η σκονη οταν βαλετε το κλαδακι.

Δημοσιευμένη  εικόνα

ΒΗΜΑ 6ο - Βαλτε το κλαδακι στη τρυπα που φτιαξατε και πιεστε το χωμα ωστε να ειναι σταθερο (αν πιεστει πολυ βαλτε λιγο παραπανω χωμα).

Δημοσιευμένη  εικόνα

ΒΗΜΑ 7ο - Με το λιπασμα για ανθοφορια (στο 1/10 της δυναμης) ψεκαστε τα φυτα (φυλλα και χωμα) ωστε να ειναι αρκετα υγρα. Βαλτε τα σε ενα μικρο "θερμοκηπιο" και ανοιξτε το 2-3 φορε τη μερα για 5-10 λεπτα τη φορα. Οταν βλεπετε οτι ειναι στεγνα ψεκαστε τα με το διαλλυμα λιπασματος. Σε μια βδομαδα βγαλτε το "θερμοκηπιο" και αφηστε το χωρις τιποτα, απλα θα ψεκαζεται οταν στεγνωνουν. Σε δυο βδομαδες περιπου θα ειναι ετοιμα να μεταφυτευθουν στο επιθυμητο μεσο.

Δημοσιευμένη  εικόνα

Και εδω ειναι οι κλωνοι μετα απο δυο περιπου βδομαδες. Η ριζοβολια ειναι πολυ καλη, αλλα σε μερικες μερες θα ειναι ακομα περισσοτερη. Περισσοτερες ριζες βγαζουν και μεγαλυτερη σοδεια, για αυτο επρεπε να βουτηξετε τα κλαδακια τοσο πολυ στη σκονη ριζοβολιας. Προσοχη οταν βγαζετε τους κλωνους απο τα δοχεια, ζουληξτε πρωτα τα πλαϊνα των δοχειων και μετα πιαστε το φυτο απο το κυριως σωμα και τραβηξτε το απαλα για να βγει και μεταφυτευσετε το οπου θελετε.

Δημοσιευμένη  εικόνα

Δημοσιευμένη  εικόνα

Δημοσιευμένη  εικόνα

Τα περισσοτερα εβγαλαν ριζες. Συνηθως βγαζουν ριζες απο την 3η-5η μερα αλλα προτιμω να τα αφηνω για 1-2 βδομαδες ωστε να σχηματιστουν καλα οι ριζες και να ελαχιστοποιηθει το τυχον "σοκ" που παθαινουν στη μεταφυτευση.

Καλη τυχη με τους κλωνους σας!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου