Τρίτη 6 Μαρτίου 2012

Φτιάξε κι εσύ μια ταινία χωρίς μπάτζετ. Ο Louis Savy σου εξηγεί πως!

Ο ιδρυτής του μεγαλύτερου Φεστιβάλ επιστημονικής φαντασίας του Λονδίνου μιλάει για το να κάνεις σινεμά σε καιρό κρίσης.
Μπορείς με τα απολύτως βασικά και με ερασιτεχνικό εξοπλισμό να κάνεις σινεμά; Ο Louis Savy αυτό έχει βαλθεί να αποδείξει, δίνοντας κίνητρο σε εκατοντάδες νεαρούς δημιουργούς στην Αγγλία.
Ιδρυτής του Sci-Fi London και εμπνευστής του 48 HOUR FILM CHALLENGE, όπου δημιουργικές ομάδες αναλαμβάνουν να δημιουργήσουν μια μικρού μήκους ταινία φαντασίας με μηδαμινά μέσα και μόλις 48 ώρες στη διάθεσή τους, ο Savy έρχεται στην Αθήνα για να μιλήσει σε επίδοξους σκηνοθέτες ή απλά φανατικούς του σινεμά.
Είναι καλεσμένος του 7ου SFF-rated Athens, του γνωστού Φεστιβάλ επιστημονικής φαντασίας που ξεκινά τις προβολές του αυτή την Τετάρτη 7 Μαρτίου, και στα πλαίσια αυτού θα δώσει στο κοινό την ερχόμενη Πέμπτη στις 18.00 μια διάλεξη με θέμα “No Budget Science Fiction”, στην αίθουσα προβολών του ΝΙΧΟΝ.
Μιλήσαμε μαζί του ενόψει αυτής της διάλεξης, για το σινεμά επιστημονικής φαντασίας και για το τι σημαίνει να δημιουργείς έχοντας στη διάθεσή σου μόνο τα απολύτως απαραίτητα.
Ποια ήταν η έμπνευση για τη δημιουργία του SCI-FI LONDON;
Βασικά ξεκίνησα το Φεστιβάλ επειδή δεν υπήρχε άλλο σαν αυτό - ήμουν για πολλά χρόνια φαν της επιστημονικής φαντασίας στη λογοτεχνία και το σινεμά. Μίλαγα με με κάτι φίλους σε ένα δέιπνο κι ένας λέει "δε μου αρέσει η επιστημονική φαντασία", και της είπα ότι απλά δεν έχει δει τις σωστές ταινίες.
Πώς είναι δυνατόν να προσπεράσεις το "La Jetee", το "Στάλκερ", το "Φαρενάιτ 451", τον "Πλανήτη των Πιθήκων"; Οπότε της πρότεινα να πάμε να δει κάποιες από αυτές τις κλασικές ταινίες, ακόμα και κάποιες πιο σύγχρονές, σαν το "Matrix".
Έψαξα λοιπόν να βρω σινεμά που έπαιζαν τέτοιου είδους πράγματα και δε βρήκα κανένα. Οπότε σκέφτηκα πως ο τρόπος να λύσω αυτό το πρόβλημα ήταν να ξεκινήσω ένα Φεστιβάλ εγώ ο ίδιος. Μπορώ να σου πω ότι η φίλη μου δεν θεωρεί τον εαυτό της ακριβώς "φαν", αλλά έχει τουλάχιστον δει και αγαπήσει αρκετές ταινίες επιστημονικής φαντασίας.
Πώς έχει αλλάξει το τοπίο στην επιστημονική φαντασία τα τελευταία χρόνια; Και πώς έχει μεταβληθεί η αντίληψη που έχει το κοινό για αυτό;
Όλοι μου λένε πως η επιστημονική φαντασία είναι πολύ δημοφιλής σήμερα. Δεν είμαι πεπεισμένος για αυτό. Πολλές μπλοκμπάστερ ταινίες κάνουν ένα σωρό λεφτά στα ταμεία αλλά δεν είναι αληθινή επιστημονική φαντασία. Παρόλ'αυτά όμως, το Χόλιγουντ μοιάζει να δέχεται να ξοδέψει πολλά λεφτά σε ταινίες από κόμικς, ενώ πράγματα σαν το "Avatar" πραγματικά είναι κερδισμένα στοιχήματα.
Με την σωστή προώθηση και με το κοινό να μιλάει γι'αυτές, οι περισσότερες τέτοιες ταινίες τα πάνε καλά. Το πρόβλημα είναι να πείσεις το κοινό να δει κάποιες πολύ ωραίες ανεξάρτητες ταινίες. Οι μεγάλες αλυσίδες κινηματογράφων δε θα δεχτούν τέτοιες ταινίες αν δεν έχουν μεγάλα ονόματα για πρωταγωνιστές, διαφήμιση στην τηλεόραση κλπ. Το καλό με την άνοδο του Ίντερνετ και του Video On Demand είναι ότι ο κόσμος που ζητάει ποιοτική, καλλιτεχνική, εγκεφαλική επιστημονική φαντασία μπορεί να τη βρει μέσα από αυτές τις διόδους. Και φυσικά όλα τα εξειδικευμένα Φεστιβάλ σαν το δικό μας που βοηθάμε να ξεχωρίζουν τα καλύτερα δείγματα! Προσωπικά πιστεύω πως θα έπρεπε να παράγεται περισσότερη επιστημονική φαντασία χαμηλού μπάτζετ.
Ποιες ταινίες θα θεωρούσες καλό παράδειγμα επιστημονικής φαντασίας δίχως μπάτζετ;
Δύσκολη ερώτηση γιατί οι περισσότερες ταινίες έχουν μπάτζετ, ασχέτως τι μας λένε οι εταιρείες. Πρέπει να ταϊζεις το συνεργεία, να πληρώνεις για ενέργεια κλπ. Αλλά καλές περιπτώσεις χαμηλού μπάτζετ είναι το "Another Earth", το "Love", το "Primer", το "American Astronaut", το "Cube" (σσ. ΤΑΙΝΙΑΡΑ)... Θα μπορούσα να συνεχίσω, μπορείς να τσεκάρεις και το site του SFF RATED για να βρεις κι άλλα παραδείγματα, καθώς και site σαν το Twitchfilm.net για τις καλύτερες ειδήσεις και κάλυψη. Πάντως μια από τις αγαπημένες μου όλων των εποχών είναι το "American Astronaut", ένα περίεργο ασπρόμαυρο διαστημικό μιούζικαλ του Cory McAbee. Οι αναγνώστες σας πρέπει να πάνε και στο SFF RATED - οι ταινίες "Pig" και "Transfer" είναι πολύ καλά παραδείγματα ιδεών που είναι εύκολο να γυριστούν με μικρό μπάτζετ
Είναι καθόλου εύκολο να γυρίσεις μια ταινία χωρίς μπάτζετ, πόσο μάλλον επιστημονικής φαντασίας;
ΟΧΙ. Και ίσως ναι. Αν θες να κάνεις μια ταινία πρέπει να ταϊζεις ανθρώπους, να πας στις τοποθεσίες, να τυπώσεις σενάριο, να αγοράσεις λάμπες, όλα αυτά τα πράγμματα. Μπορείς να ικετέψεις, να δανειστείς ή να κλέψεις μέχρι ενός σημείο. Παρόλ'αυτά, το να κάνεις μια μικρού μήκους επιστημονικής φαντασίας είναι πολύ πιθανό. Δες απλά τις ταινίες που γυρίστηκαν στο 48 Hour Film Challenge μας. Όλες γυρίστηκαν μέσα σε 2 μέρες, χωρίς μπάτζετ.
Πώς δημιουργήθηκε το 48 Hour Film Challenge;
Είχα διοργανώσει πολλούς κινηματογραφικούς διαγωνισμούς και αποφάσισα να κάνω έναν και για το Φεστιβάλ μας. Τον πρώτο χρόνο είχαμε συμμετοχή από περίπου 70 ομάδες και κέρδισε ο Gareth Edwards. Έφτιαξε ένα φανταστικό φιλμάκι και σαν αποτέλεσμα, το είδαν άνθρωποι της Vertigo Films και κάπως έτσι έφτασε να κάνει την ταινία "Monsters" μαζί τους. (σσ. Επίσης, φέτος στις Νύχτες Πρεμιέρας Conn-X.) Είναι μια απλή ιδέα. Εμφανίζεσαι με ένα μικρό συνεργείο και με ηθοποιούς το Σάββατο πρωί. Σου δίνουμε ένα τίτλο της ταινίας που θα φτιάξεις, λίγους διαλόγους και μια λίστα από αντικείμενα που πρέπει να χρησιμοποιήσεις. Τότε έχεις 48 ώρες για να ολοκληρώσεις ένα πεντάλεπτο φιλμάκι. Πέρσι, που ήταν η 4η χρονιά μας, είχαμε παραγωγή 174 ταινιών σε ένα Σαββατοκύριακο!
Τι σημαντικό έμαθες από αυτή τη διαδικασία;
Έπαθα πλάκα με το πόσο έξυπνοι και εφευρετικοί μπορούν να είναι οι άνθρωποι και το τι μπορούν να πετύχουν σε ένα τόσο περιορισμένο χρονικό διάστημα. Οι συμμετέχοντες είναι αφοσιωμένοι και δουλευταράδες, χωρίς εγωισμούς και τσακωμούς - με μόνη έγνοια να γίνει η δουλειά. Θα τρελαθείς άμα δεις πόσο ταλαντούχοι είναι πολλοί από αυτούς. Πολλές ταινίες είναι online στο www.sci-fi-london.com.
Σχετικά με τι θα μιλήσεις στη συζήτηση στο SFFrated;
Θα παρουσιάσω παραδείγματα 48hr films, σκηνές από ταινίες επιστημονικής φαντασίας χαμηλού κόστους που όμως αποτελούν φοβερό σινεμά. Και θα μιλήσω για κάποια συνήθη σχήματα. Για φτηνούς τρόπους να φτιάξεις ιστορία και θεματικές. Επιστημονική φαντασία δεν είναι μόνο διαστημόπλοια και εξωγήινοι και τεράστια φονικά ρομπότ.
info:
Το 7ο SFF-rated Athens διεξάγεται με προβολές στον κινηματογράφο ΜΙΚΡΟΚΟΣΜΟ και στην αίθουσα προβολών ΝΙΧΟΝ από τις 7 ως τις 14 Μαρτίου. Περισσότερες πληροφορίες στο επίσημο site.
Ο Louis Savy θα πραγματοποιήσει τη διάλεξη “No Budget Science Fiction” την Πέμπτη στις 18.00 το απόγευμα στην αίθουσα προβολών ΝΙΧΟΝ, Αγησιλάου 61Β στον Κεραμεικό. Η εκδήλωση είναι ανοιχτή στο κοινό και θα πραγματοποιηθεί στην Αγγλική γλώσσα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου