Τετάρτη 28 Μαρτίου 2012

Το ξεπούλημα των Sex Pistols (δε σταματάει ποτέ).

Μια αληθινή πανκ ιστορία | Νέα Μουσικη: ο συγκεντρωτικός Tom Kills και η ταλαντούχα Foxes.



Μετά τη διάλυσή τους το 1978, οι αντισυμβατικοί, πανκ και πρωτοπόροι Sex Pistols πέρασαν στην ιστορία. Δυστυχώς το πράγμα δεν έμεινε εκεί. Ο τραγουδιστής τους Johnny Rotten (Lydon) εδώ και 33 χρόνια προσπαθεί (συνήθως με επιτυχία) να αρμέξει όσο μπορεί το συγκρότημα, αδιαφορώντας για το ότι ξεφτιλίζει την κληρονομιά τους. Άλλωστε το έχει πει: το μόνο που τον νοιάζει είναι τα λεφτά.

Και, παρ' όλη την αντίθεση του (μακαρίτη πλέον) Malcolm McLaren -οραματιστή και μάνατζερ των Pistols- ο Rotten έκανε ένα σωρό reunion και επιχειρηματικές συμφωνίες που θα ταίριαζαν στον πιο άπληστο επιχειρηματία και σίγουρα όχι σε έναν πάνκ.


Το 1996 μάλιστα οι συναυλίες τους -που απέφεραν στους εμπλεκόμενους εκατομμύρια- είχαν τον αυτοσαρκαστικό τίτλο “Filthy Lucre Tour”, δηλώνοντας έτσι πως το ξεδιάντροπο κέρδος ήταν αυτό που τους ενδιέφερε.

Το 2002 γιόρτασαν το Χρυσό Ιωβηλαίο της Βασίλισσας Ελισάβετ (ποιοι; οι πανκ που μισούσαν τη Μοναρχία, το γκρουπ του God Save The Queen!), παίζοντας στο Crystal Palace Centre. Ο Johnny Rotten δήλωνε δημόσια πλέον το ότι αγαπούσε τη Μοναρχία προκαλώντας τον αποτροπιασμό του Malcolm McLaren αλλά και όλων των παλιών θαυμαστών τους.


Το 2006 κατηγορήθηκαν για ξεπούλημα (και δικαίως) όταν πούλησαν τα πνευματικά τους δικαιώματα στην Universal, ενώ το κερασάκι στην τούρτα ήταν το άρωμα που κυκλοφόρησαν: Η εταιρία Fragrance and Beauty Limited έβγαλε μόλις πρόπερσι στην αγορά σε συνεργασία με το γκρουπ ένα άρωμα από ηλιοτρόπια και πατσουλί.

Η κατρακύλα όμως συνεχίζεται μέχρι και στις μέρες μας: Διάβασα τις προάλλες ότι οι Pistols έκαναν νέο συμβόλαιο με την πολυεθνική Universal για την επανακυκλοφορία του Never Mind The Bollocks. Πέρασαν 35 χρόνια απ' τη μέρα που κυκλοφόρησε – και τα μέλη του συγκροτήματος (που όπως είπε δυσαρεστημένος διοργανωτής πρόσφατων συναυλιών τους “Αφήνουν τις βίλες με τις πισίνες τους για να παίξουν βαριεστημένοι και μετά ξαναγυρίζουν σ' αυτές”) δε θα άφηναν την ευκαιρία να πάει χαμένη.

Πόσα άλλαξαν σε 35 χρόνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου