Πέμπτη 8 Μαρτίου 2012

Salvia divinorum

Salvia divinorum User's Guide in Greek.
Οδηγίες χρήσης της Salvia divinorum Ημ/νία έκδοσης: 5 Απριλίου 2002
( Η πιο πρόσφατη έκδοση στα αγγλικά: http://sagewisdom.org/usersguide.html )

Γράφτηκε από τον Sage Student, με συμμετοχή και μετατροπή σε HTML από τον Daniel Siebert
Μετάφραση στα ελληνικά: Κυκεών (www.kykeon.com.free.new.net)
Για όποιες απορίες ή σχόλια: kykeon@freemail.gr

ΓΙΑΤΙ ΣΑΣ ΕΔΩΣΑΝ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΟΔΗΓΙΕΣ
Ισως ένας φίλος σας έδωσε ένα κλαδί Salvia divinorum για να το φυτέψετε, ή αγοράσατε αποξηραμένα φύλλα, απόσταγμα ή και ολόκληρο φυτό, οπότε και χρειάζεστε αυτές τις οδηγίες. Γράφτηκαν για να σας δείξουν πως να εργασθείτε με αυτό το βότανο ώστε να έχετε σημαντική προσωπική ανταμοιβή και πως θα το πετύχετε με όση περισσότερη ασφάλεια γίνεται. Επίσης θα σας διδάξει πως, εάν θέλετε, να μεγαλώσετε και να φροντίσετε το δικό σας φυτό Salvia divinorum.

Σήμερα όλο και περισσότεροι χρησιμοποιούν την Salvia divinorum σε σχέση με τα προγηγούμενα χρόνια. Γίνεται όλο και πιο διάσημη αλλά και ταυτόχρονα πηγή έντονων επικρίσεων και διαφωνιών. Η Salvia divinorum είναι ένα ισχυρό παραισθησιογόνο φυτό - δεν είναι placebo [εικονικό φάρμακο]. Αλλά η Salvia είναι μοναδική. Δεν είναι «νόμιμο LSD». Δεν είναι «νόμιμη κάνναβη». Δεν είναι υποκατάστατο καμίας άλλης ουσίας. Δεν είναι καν ανάλογο ή συγκρινόμενο με άλλη ουσία. Είναι πάρα πολύ σημαντικό να γνωρίζετε την επίδραση που έχει αλλά και τους πιθανούς κινδύνους και πως θα τους αποφύγετε.
Να ΜΗΝ χρησιμοποιήσετε την Salvia μέχρι να διαβάσετε έως τέλους αυτές τις οδηγίες. ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ ΑΠΟ ΟΠΟΙΕΣ ΑΛΛΕΣ ΨΥΧΟΤΡΟΠΕΣ ΟΥΣΙΕΣ ΕΧΕΤΕ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΕΙ, ΚΑΜΜΙΑ ΔΕΝ ΣΑΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ SALVIA. Η SALVIA ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΗ. Έχει πολλά να προσφέρει: εντυπωσιακή ψυχοενεργό δράση, βελτίωση της αισθητικής, μαγικά ταξίδια, διαλογισμό, ταξίδια μέσα στο χρόνο, φιλοσοφικές εμβαθύνσεις, πνευματιστικές εμπειρίες και ίσως ακόμα και θεραπευτικές ιδιότητες, αλλά η Salvia δεν επιδέχεται την άγνοια. Εάν χρησιμοποιηθεί βλακωδώς, μπορεί να στραφεί εναντίον σας. Διαβάζοντας όμως αυτές τις οδηγίες μπορείτε να αποφύγετε πιθανές αρνητικές συνέπειες.

ΟΙ ΟΔΗΓΙΕΣ ΑΥΤΕΣ ΔΙΝΟΝΤΑΙ ΔΩΡΕΑΝ
Δεν πρέπει κανείς να σας ζητήσει χρήματα για αυτές τις οδηγίες. Πρέπει να δίνονται δωρεάν, συνοδεύοντας φυτά ή φύλλα, που είτε δωρίστηκαν ή πουλήθηκαν. Κανείς δεν πρέπει να κερδίζει χρήματα από αυτές τις οδηγίες, γιατί γράφτηκαν ως μια κοινωνική προσφορά. Οι συγγραφείς ή ο μεταφραστής δεν θα λάβουν καμία αμοιβή.

ΜΟΙΡΑΣΤΕ ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΑΝΤΙΓΡΑΦΑ, ΑΛΛΑ ΟΛΟΚΛΗΡΑ
Αν σκοπεύετε να εκτυπώσετε αυτές τις οδηγίες, μην το κάνετε τμηματικά. Εάν τις αντιγράψετε, αντιγράψτε ΟΛΟ το κείμενο. Μην κάνετε διορθώσεις ή αλλαγές. Οι οδηγίες αυτές ανανεώνονται συνεχώς οπότε είναι απαραίτητο να συμπεριλαμβάνετε σε κάθε εκτύπωση και την ημερομηνία έκδοσης που αναγράφεται στην αρχή. Με αυτό το τρόπο ο αναγνώστης μπορεί να ελέγξει αν οι πληροφορίες είναι πρόσφατες.

ΜΗΝ ΑΝΤΙΓΡΑΦΕΤΕ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ
Οι οδηγίες αυτές ανανεώνονται συνεχώς. Η πιο πρόσφατη έκδοση (στην αγγλική γλώσσα) βρίσκεται στο: http://sagewisdom.org/usersguide.html., ενώ η πιο πρόσφατη ελληνική έκδοση βρίσκεται στο http://www.kykeon.com.free.new.net. Κανείς δεν θα ήθελε να υπάρχουν ελλειπείς εκδόσεις που να περιφέρονται μέσα στο διαδίκτυο. Σας παρακαλώ λοιπόν να μην αντιγράφετε αυτό το αρχείο σε άλλες ιστοσελίδες. Αν θέλετε να είναι προσπελάσιμο από το δικό σας web site, απλά συμπεριλάβετε ένα link σε μία από τις παραπάνω διευθύνσεις.
ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ Η ΑΡΧΗ
Αυτές οι οδηγίες είναι μόνο η αρχή. Αφού τις διαβάσετε, πιθανόν να θελήσετε να μάθετε περισσότερα. Μια πολύ καλή πηγή πληροφόρησης είναι το "The Salvia divinorum Research and Information Center" (Κέντρο Έρευνας και Πληροφόρησης για την
Salvia divinorum) στην διεύθυνση: http://sagewisdom.org. Αυτό το website, που δημιουργήθηκε από τον Daniel Siebert (σ.μ.: ο πρώτος που ανακάλυψε τις ψυχοτρόπες ιδιότητες της Σαλβινορίνης-Α), περιλαμβάνει πληροφορίες στην αγγλική γλώσσα όπως:

  • Την πιο πρόσφατη έκδοση του "The Salvia divinorum User's Guide" (οδηγίες χρήσης).
  • Tο "Salvia divinorum FAQ" (συχνές ερωτήσεις και απαντήσεις).
  • Φωτογραφίες φυτών Salvia divinorum και η χημική δομή της salvinorin A.
  • Περιγραφές εμπειριών.
  • Επιστημονικά κείμενα και δημοσιευθμένα άρθρα για την Salvia divinorum.
  • Links (ηλεκτρονικές διασυνδέσεις) με αλλες ιστοσελίδες για την Salvia.
  • Πληροφορίες για ομάδες συζήτησης για την Salvia divinorum.
  • Τέχνη εμπνευσμένη από την Salvia divinorum.
  • Ημερολόγιο για επερχόμενα συνέδρια, σεμινάρια και διαλέξεις.
  • O εικονικός βωμός της Salvia divinorum.

ΒΑΣΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ SALVIA DIVINORUM
H Salvia divinorum είναι ένα είδος φασκόμηλου (το γένος Salvia). Υπάρχουν περίπου 1000 είδη σε αυτή την οικογένεια παγκοσμίως, αλλά η Salvia divinorum είναι το μόνο γνωστό παραισθησιογόνο είδος. Όλα τα είδη του γένους Salvia ανήκουν σε μία ευρύτερη μεγάλη οικογένεια φυτών, γνωστών ως Labiatae. Το πιο γνωστό είδος σε αυτή την οικογένεια είναι η μέντα. Η Salvia divinorum είναι ένα πολύ όμορφο φυτό και μπορεί να καλλιεργηθεί απλά και μόνο για καλλωπιστικούς σκοπούς, αν και όσοι διατηρούν τέτοια φυτά, όπως είναι λογικό, ενδιαφέρονται για τις ψυχοενεργές τους ιδιότητες πάνω απ' όλα.
Το βοτανολογικό όνομα Salvia divinorum σημαίνει "Θεϊκό φασκόμηλο". Κάτω από κατάλληλες συνθήκες, χορηγούμενο με σωστό τρόπο, η Salvia παράγει μια μοναδική κατάσταση "Θεϊκής μέθης". Για εκατοντάδες χρόνια, χρησιμοποιείται σε θρησκευτικές και θεραπευτικές τελετές από τους ινδιάνους Mazatec, που ζουν στην περιοχή της Oaxaca, στο Μεξικό.
Η δράση της Salvia είναι εντελώς διαφορετική από αυτή του αλκοόλ, αλλά όπως και το αλκοόλ, επηρεάζει την ικανότητα συντονισμού. ΠΟΤΕ ΜΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΤΕ ΝΑ ΟΔΗΓΗΣΕΤΕ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΗΡΡΕΙΑ ΤΗΣ SALVIA -- ΟΙ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΕΣ!!
Σε πολλά σημεία η Salvia divinorum κατατάσσεται σε κατηγορίες που η ίδια δημιουργεί. Κανένα άλλο βότανο ή φάρμακο δεν δείχνει να ταυτίζεται μαζί της και κατά συνέπεια είναι σφάλμα να την συγκρίνουμε με άλλες ψυχοενεργές ουσίες. Είναι ένα αληθινά μοναδικό ενορατικό βότανο.
Η Salvia περιέχει μια χημική ουσία που ονομάζεται σαλβινορίνη-A (συχνά αναφέρεται απλά ως σαλβινορίνη). Αυτή η ουσία είναι υπεύθυνη για την "πνευματική διαφοροποίηση" που εμφανίζεται ως δράση της Salvia. Χημικά, δεν σχετίζεται με καμία ψυχοενεργή ουσία. Αντίθετα με όλες τις άλλες γνωστές τέτοιες χημικές ενώσεις, η Salvia, δεν ανήκει στα αλκάλια. Αν και η καθαρή σαλβινορίνη είναι εξαιρετικά ισχυρή, δεν προκαλεί εθισμό. Είναι όμως τόσο ισχυρή που δόσεις μερικών εκατοντάδων μg (εκατομμυριοστών του γραμμαρίου) έχουν εντυπωσιακή δράση και δόσεις πάνω από ένα mg (χιλιοστό του γραμμαρίου) είναι υπερβολικά μεγάλες για να τις χειριστούν με άνεση οι περισσότεροι άνθρωποι. Λόγω αυτής της ισχύος, δεν πρέπει να χρησιμοποιείται η σαλβινορίνη εκτός εάν η δόση έχει ζυγιστεί με μεγάλη ακρίβεια σε ζυγαριά χημείου. Ευτυχώς, τα φύλλα της Salvia είναι εκατοντάδες φορές πιο ασθενή από την καθαρή σαλβινορίνη και κατά συνέπεια, τα φύλλα της Salvia μπορούν να χρησιμοποιηθούν με πολύ μεγαλύτερη ασφάλεια.
Τα φύλλα της Salvia είναι ασφαλή και πολύ ήπια με το ανθρώπινο σώμα. Κανείς μέχρι σήμερα δεν έχει υποστεί σωματική βλάβη από υπερδοσολογία. Η Salvia δεν είναι διεγερτικό, αισθησιακό, ναρκωτικό ή παραλυτικό φυτό. Όπως πολλά ενθεογενή, προκαλεί ενοράσεις, αλλά είναι αρκετά διαφορετικό από όλα τα άλλα ενθεογενή. Ο Dale Pendell, στο βιβλίο του "Pharmako/Poeia", κατατάσσει την Salvia divinorum σε μία μοναδική φαρμακολογική τάξη, την οποία ονομάζει "existentia" (υπαρξιακή). Ο όρος αναφέρεται στην φιλοσοφική προβολή που δημιουργεί η ίδια η salvia για την φύση της ύπαρξης της (σ.μ.: η salvia μεταμορφώνει τον εαυτό της σε νοήμων ον, με φιλοσοφικές προεκτάσεις). Ο Daniel Siebert πρότεινε τον όρο "enchantogen" -- εννοώντας την ουσία που προκαλεί μαγεία ή γοητεία. Μέχρι σήμερα κανείς δεν γνωρίζει πως δρα η σαλβινορίνη στον ανθρώπινο εγκέφαλο. Μελέτες που έγιναν σε εργαστήρια απέδειξαν ότι δεν σχετίζεται η λειτουργία της με καμμία άλλη ψυχοενεργή ουσία.
Η SALVIA ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ "ΝΑΡΚΩΤΙΚΟ ΤΩΝ ΠΑΡΤΥ"
Είναι πολύ σημαντικό να γίνει απολύτως κατανοητό αυτό. Η Salvia δεν είναι "διασκεδαστική", με τον ίδιο τρόπο που το αλκοόλ ή η κάνναβη μπορεί να γίνει. Αν προσπαθήσετε να κάνετε πάρτυ με την Salvia, πιθανότατα δεν θα έχετε μια καλή εμπειρία και ίσως να το μετανιώσετε.

Η Salvia είναι ένα βότανο που τροποποιεί την ανθρώπινη συνείδηση με στόχο ένα ταξίδι ενόρασης, ή μια θεραπευτική τελετή. Κάτω από κατάλληλες συνθήκες, η Salvia προκαλεί οράματα. Είναι ένα βότανο με μακρά παράδοση ιερής αντιμετώπισης και χρήσης. Είναι χρήσιμη για βαθιά αυτοσυγκέντρωση. Πρέπει να λαμβάνεται σε ένα ήσυχο, σχεδόν σκοτεινό δωμάτιο - είτε μόνος (εάν δεν υπάρχει συνοδός), είτε με έναν ή δύο καλούς φίλους παρόντες. Συνήθως έχει ανάγκη την σιωπή του χώρου αλλά μερικές φορές την συνοδεύει καλά μια απαλή μουσική.
ΤΡΕΧΟΝ ΝΟΜΙΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ (17 Μαρτίου 2002)
Η Salvia divinorum και η ενεργός ουσία salvinorin A είναι νόμιμες σχεδόν σε όλο το κόσμο. Απ' όσο γνωρίζω η μοναδική χώρα που θεωρεί πλέον την χρήση τους παράνομη είναι η Αυστραλία και ο νόμος έχει ισχύ από την 1η Ιουνίου του 2002. Όποιος ζει στην Aυστραλία και σχετίζεται με την Salvia πρέπει από την 31/5/2002 να αναζητήσει μια επαγγελματική νομική συμβουλή. Παρακαλείσθε να μην στέλνετε την Salvia divinorum ή προϊόντα της στην Αυστραλία, διότι ο παραλήπτης μετά την ισχύ του νόμου κινδυνεύει να αντιμετωπίσει σοβαρές ποινές.

Στις Η.Π.Α. και την Ευρώπη, είναι απολύτως νόμιμη η καλλιέργεια ή η κατοχή της Salvia divinorum και δεν υπάρχουν περιορισμοί στην αγορά, την πώληση ή την χρήση του φυτού αλλά και των προϊόντων που παράγονται από το φυτό αυτό.
ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΜΕ ΤΗΝ SALVIA: ΤΙ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ
Οι εμπειρίες με την Salvia ποικίλουν σε ένταση από πολύ ήπιες έως εξαιρετικά ισχυρές. Αυτό ισχύει για τα φύλλα αλλά και τα αποστάγματα όπως το "Sage Goddess Emerald Essence®." Η ισχύς της εμπειρίας εξαρτάται από την ποσότητα, τον τρόπο λήψης αλλά και την χημική ανοχή κάθε ανθρώπου.

Οι εμπειρίες με την Salvia διαφέρουν από άλλες που προκαλούνται από χημικές ενώσεις ή φυτά και επιπλέον διατηρεί αρκετά πλεονεκτήματα:

  • Δεν υφίσταται θανατηφόρος δόση.
  • Δεν προκαλεί εθισμό.
  • Η Salvia είναι νόμιμη στις περισσότερες χώρες.
  • Η δράση της έχει μικρή διάρκεια, οπότε υπάρχει ταχεία επιστροφή στο φυσιολογικό.
  • Η Salvia δεν προκαλεί ανεπιθύμητες ενέργειες (π.χ. πονοκέφαλο) σχεδόν ποτέ.
Διάφοροι θόρυβοι μπορεί να αποσπάσουν την προσοχή και να επηρρεάσουν την εμπειρία. Κάτω από την επίδραση της Salvia, η τηλεόραση δεν είναι τίποτα περισσότερο από απλά ενοχλητική ενώ το να βρίσκεσαι δίπλα σε μια φωτιά, μια νύχτα στο δάσος, είναι απλά υπέροχο. Επειδή η Salvia divinorum μπορεί να τροποιήσει την αντίληψη και την συμπεριφορά, δεν πρέπει να γίνεται χρήση της σε δημόσιους χώρους. Κάτι τέτοιο θα προξενούσε την ανεπιθύμητη περιέργεια άλλων ανθρώπων.
Ειδικότερα, αν δεν είστε εξοικειωμένοι μαζί της, ή σκοπεύετε να χρησιμοποιήσετε ισχυρά προϊόντα της όπως το απόσταγμα, πρέπει να έχετε μαζί σας κάποιον συνοδό, ο οποίος με καθαρό μυαλό θα εξασφαλίσει οτι δεν θα κάνετε κάτι επικίνδυνο, όπως να ρίξετε κάτω κάποιο κερί ή ακόμα και να βγείτε από το παράθυρο.
Όταν η Salvia καπνίζεται, δρα πολύ γρήγορα: σε λιγότερο από ένα λεπτό. Όταν η λήψη γίνεται από το στόμα με μάσημα φύλλων ή χρήση διαλύματος, η δράση της ξεκινά μετά από 15 έως 30 λεπτά. Συνήθως διαρκεί από ένα τέταρτο έως μία ώρα, ενώ σπάνια συμβαίνουν εμπειρίες που διαρκούν μέχρι και 2 ώρες. Για να είστε ασφαλής, καλό θα είναι να μην οδηγήσετε ή χρησιμοποιήσετε κάποιο μηχάνημα, για μερικές ώρες μετά το τέλος της εμπειρίας.
Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν αντιμετωπίζουν ανεπιθύμητες ενέργειες μετά την χρήση της salvia. Εντούτοις, κάποιοι αναφέρουν οτι έχουν έναν ελαφρύ πονοκέφαλο μετά. Επίσης, δεν πρέπει να ξεχνάμε οτι το κάπνισμα της salvia, υπόκειται στους ίδιους κανόνες με οτιδήποτε άλλο καπνίζεται: μπορεί να υπάρξει ερεθισμός στους πνεύμονες ή το λαιμό.
Οι εμπειρίες με την Salvia μπορούν να καταταχθούν σε επίπεδα. Η επονομαζόμενη "κλίμακα S-A-L-V-I-A" δημιουργήθηκε για αυτό το σκοπό. Κάθε γράμμα της λέξης SALVIA αντιπροσωπεύει κι ένα διαφορετικό επίπεδο εμπειρίας. Η κλίμακα περιγράφει έξι τέτοια επίπεδα. Η συνολική ισχύς μετράται βάση του υψηλότερου σημείου στην κλίμακα κατά τη διάρκεια της εμπειρίας.

S-A-L-V-I-A : Κλίμακα Αξιολόγησης της Εμπειρίας
Επίπεδο 1 ("S" εκ του "SUBTLE effects"). Αίσθημα οτι "κάτι" συμβαίνει αν και είναι δύσκολο να περιγραφεί τι ακριβώς. Σωματική και πνευματική χαλάρωση και μία μικρή αύξηση των αισθήσεων. Κάποιοι θεωρούν το ήπιο αυτό επίπεδο καλό για διαλογισμό και κάποιοι άλλοι έναυσμα σεξουαλικής επαφής.
Επίπεδο 2 ("A" εκ του "ALTERED perception"). Διάφορα χρώματα και σχέδια αποκτούν μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Επίσης το ενδιαφέρον για καλή μουσική ενισχύεται. Ο χώρος μπορεί να έχει μεγαλύτερο ή μικρότερο βάθος από ότι συνήθως, αλλά δεν υπάρχουν οπτικές παραισθήσεις ή ενοράσεις σε αυτό το επίπεδο. Η σκέψη γίνεται λιγότερο λογική και περισσότερο ενδιαφέρουσα - ίσως εμφανιστούν και πολύ μικρά κενά μνήμης.
Επίπεδο 3 ("L" εκ του "LIGHT visionary"). Ενοράσεις με κλειστά μάτια (καθαρές εικόνες όπως fractal απεικονίσεις, γεωμετρικά σχέδια ή εικόνες αντικειμένων). Οι απεικονίσεις αυτές είναι συνήθως δύο διαστάσεων. Εάν σε αυτό το επίπεδο συμβούν και ενοράσεις με κλειστά μάτια, συνήθως είναι συγκεχυμένες. Όλες οι οπτικές παραισθήσεις ή οι ενοράσεις σε αυτό το επίπεδο βιώνονται ευχάριστα στα μάτια, αλλά δεν συγχέονται με την πραγματικότητα. Τα φαινόμενα που συμβαίνουν σε αυτό το επίπεδο είναι παρόμοια με τα υπναγωγικά φαινόμενα που μερικοί άνθρωποι βιώνουν κατά την έναρξη του ύπνου.
Επίπεδο 4 ("V" εκ του "VIVID visionary"). Πολύπλοκες τρισδιάστατες, ρεαλιστικές σκηνές κάνουν την εμφάνισή τους. Μερικές φορές ακούγονται και ανθρώπινες φωνές ή ομιλίες. Με τα μάτια ανοικτά, η επαφή με την κατά συνείδηση πραγματικότητα δεν χάνεται εντελώς, αλλά με τα μάτια κλειστά γίνεται εφικτή η είσοδος σε έναν εντελώς ονειρικό τόπο. Σαμανικά ταξίδια σε άλλους τόπους - γνώριμους ή άγνωστους, επαφή με άλλα πλάσματα (έμβυα όντα, πνεύματα) ή ακόμα και ταξίδια σε άλλες εποχές είναι εφικτό να συμβούν. Μπορεί ακόμα να γίνει βίωμα η ζωή ενός άλλου ανθρώπου. Σε αυτό το επίπεδο γίνεται η είσοδος στον κόσμο των σαμάνων, ή αν προτιμάτε στον κόσμο του ονειρικού. Με κλειστά μάτια, γίνονται βίωμα φαντασίες (ονειρικές καταστάσεις με μια ολοκληρωμένη ιστορία που τις συνδέει) και οι οποίες δίνουν την αίσθηση οτι πραγματικά συμβαίνουν. Δεν είναι απλά ευχάριστες όπως στο επίπεδο 3, αλλά βιώνονται και ως απολύτως αληθινές, κάνοντας την αίσθησή τους ακόμα πιο όμορφη.
Επίπεδο 5 ("I" εκ του "IMMATERIAL existence"). Στο στάδιο αυτό είναι εφικτή η απώλεια αίσθησης του σώματος. Η συνείδηση παραμένει όμως, όπως και κάποιες βασικές διαδικασίες σκέψης αλλά ο εαυτός ασχολείται ολοκληρωτικά με τον εσωτερικό του κόσμο, ώστε να χάνει κάθε επαφή με την καθημερινή, την "κοινώς αποδεκτή πραγματικότητα". Το άτομο παύει να υφίσταται ως τέτοιο -- μπορεί κάποιος να βιώσει την συνένωσή του με μια θεότητα, το πνεύμα του, την συμπαντική συνείδηση ή ακόμα και περίεργες εκκεντρικές ενωποιήσεις με αντικείμενα, αληθινά ή φανταστικά (π.χ. εμπειρίες όπως το να νοιώθεις ως τοίχος, έπιπλο ή ακόμα και ως την έννοια μιας γειτονιάς). Όπως είναι λογικό, σε αυτό το στάδιο είναι αδύνατο κάποιος να λειτουργήσει σωστά σε σχέση με τον περιβάλλοντα χώρο του, αλλά αυτό δεν είναι συνειδητό. Δυστυχώς ορισμένοι σε αυτό το σημείο αποφασίζουν να σηκωθούν και να μετακινηθούν στον χώρο, ενώ βρίσκονται σε μια τόσο πολύπλοκη κατάσταση. Αυτός είναι και ο λόγος που είναι απαραίτητος ένας συνοδός, ώστε να διασφαλιστεί η σωματική ακεραιότητα κάποιου που ταξιδεύει σε τόσο βαθύ επίπεδο. To άτομο μπορεί να βιώνει το φαινόμενο αυτό ως τρομακτικό ή ως εξαιρετικά υπέροχο - αλλά για τον εξωτερικό παρατηρητή δείχνει μπερδεμένο και χωρίς ικανότητα προσανατολισμού.
Επίπεδο 6 ("A" εκ του "AMNESIC effects"). Σε αυτό το στάδιο, είτε χάνεται εντελώς η συνείδηση ή πιο απλά, δε είναι εφικτό να θυμηθεί κάποιος τι ακριβώς βίωσε ως εμπειρία. Ο λήπτης που φθάνει σε αυτό το στάδιο, ουσιαστικά στάδιο υπερδοσολογίας, ίσως πέσει και χτυπήσει ή μπορεί και να παραμείνει ως λιπόθυμος καθ' όλη την διάρκεια της εμπειρίας. Όταν συνέλθει, δεν μπορεί να θυμηθεί τι ακριβώς βίωσε. Το στάδιο αυτό είναι ΜΗ επιθυμητό, γιατί εκτός από την πιθανότητα ατυχήματος, δεν υπάρχει καμία μνήμη που να φέρνει την εμπειρία πίσω στην καθημερινή πραγματικότητα, άρα δεν υφίσταται λόγος χρήσης.
ΜΕΘΟΔΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
Η Salvia Divinorum δεν χορηγείται ποτέ ως ενέσιμη. Υπάρχουν αρκετοί τρόποι χορήγησης, μερικοί από τους οποίους περιγράφονται παρακάτω:

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ ΤΩΝ ΙΝΔΙΑΝΩΝ ΜAZATEC
Οι δύο παραδοσιακές μέθοδοι των Mazatec δεν είναι πολύ βολικές, επειδή απαιτούν πολύ περισσότερα φύλλα από άλλες μεθόδους. Αλλά είναι πάρα πολύ ασφαλής. Παραδοσιακά η χορήγηση των φύλλων γίνεται σε ένα ημι-σκοτεινό δωμάτιο, υπό την μορφή τελετουργικού κάποιας θεραπευτικής ή θρησκευτικής λειτουργίας. Υπάρχει τουλάχιστον ένας άνθρωπος ως συνοδός, που καθώς δεν κάνει χρήση της salvia ταυτόχρονα με τους υπόλοιπους, μπορεί να φροντίζει για την ασφάλειά τους. Ένας από τους παραδοσιακούς τρόπους των ινδιάνων Mazatec, είναι η παρασκευή ενός ποτού με βάση το νερό. Απαιτεί όμως πάρα πολλά φύλλα και έχει αρκετά άσχημη γεύση, γι' αυτό και πολύ σπάνια χρησιμοποιείται από άλλους. Η σαλβινορίνη απορροφάται πολύ δύσκολα από το στομάχι, οπότε απαιτείται μεγάλη ποσότητα ροφήματος για να γίνει η δράση της αισθητή. Αλλά η μέθοδος αυτή έχει αποτέλεσμα και η διάρκεια της εμπειρίας είναι μεγάλη, αν και δεν φθάνει ποτέ σε πολύ υψηλό επίπεδο στην κλίμακα.
Μάσημα και κατάποση ενός μεγάλου αριθμού φρέσκων φύλλων είναι η άλλη μέθοδος των Mazatec. Πριν από αυτό, τα φύλλα τρίβονται προσεκτικά για περίπου μισή ώρα. Αν και οι ινδιάνοι καταπίνουν τα φύλλα, έρευνες απέδειξαν οτι η δράση αυτής της μεθόδου οφείλεται στην απορρόφηση της σαλβινορίνης από το στόμα, κατά τη διάρκεια του μασήματος. Οι περισσότεροι άνθρωποι πάντως θεωρούν το μάσημα και την κατάποση πολύ άσχημη ως μέθοδο επειδή έχει πάρα πολύ πικρή γεύση και σε μερικούς προκαλεί ακόμα και δυσπεψία.
ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ
Η ΜΕΘΟΔΟΣ QUID:
Quid ονομάζεται το μπαλάκι ή το ρολό που φτιάχνεται από φύλλα. Ο σκοπός είναι να το μασάτε αργά - περίπου μία δαγκωματιά κάθε 10 δευτερόλεπτα. Όταν δεν το δαγκώνετε, το βάζετε κάτω από την γλώσσα. Πρέπει να κρατήσετε το quid περίπου για μισή ώρα μέσα στο στόμα σας και φυσικά μαζί με αυτό, όλα τα υγρά του. Αν μπορείτε, πρέπει να το κρατάτε μέσα στο στόμα, χωρίς να φτύνετε το υγρό και χωρίς να το καταπίνετε, ώστε να γίνει η μέγιστη δυνατή απορρόφηση. Να έχετε εύκαιρο ένα μπωλ και μία πετσέτα, γιατί μετά το μισάωρο, πρέπει να το φτύσετε - δεν υπάρχει κανένας λόγος να το καταπιείτε. Θυμηθείτε οτι ο χυμός της salvia βάφει υφάσματα και χαλιά, οπότε να είστε προσεκτικοί αν δεν θα θέλετε να αναποδογυρίσει το μπωλ.

Τα Quid μπορούν να φτιαχτούν είτε από φρέσκα, είτε από αποξηραμένα φύλλα. Τα αποξηραμένα φύλλα έχουν λιγότερο πικρή γεύση. Για να φτιάξετε ένα με αποξηραμένα φύλλα, θα χρειαστείτε 2-8 γραμμάρια ξερών φύλλων, ανάλογα με την ισχύ που θέλετε να έχει η εμπειρία σας. Εάν δεν έχετε ζυγαριά που να μετρά με ακρίβεια γραμμάρια, μετρήστε 8 με 28 μεγάλα αποξηραμένα φύλλα αντίστοιχα. Τοποθετήστε τα φύλλα σε ένα μπωλ με δροσερό νερό για περίπου 10 λεπτά. Όταν τα φύλλα έχουν πια μαλακώσει, τα στίβετε ελαφρά για να φύγει το πολύ νερό και τα τυλίγετε ώστε να γίνουν quid. Μερικοί ίσως βιαστούν και δεν αφαιρέσουν όσο περισσότερο νερό γίνεται από τα φύλλα, αλλά αυτό κάνει την γεύση τους ακόμα πιο δυσάρεστη. Εάν επιθυμείτε, μπορείτε να βελτιώσετε την γεύση του quid με ζάχαρη, μέλι, απόσταγμα stevia ή κάποιο τεχνητό γλυκαντικό όπως το Equal®. Όλα αυτά τα πρόσθετα μειώνουν την πικρή γεύση και κάνουν πιο ευχάριστο το μάσημα του quid, χωρίς να αλλοιώνουν την εμπειρία.
Η ισχύς των salvia quid μπορεί να ενισχυθεί αν προσπαθήσετε να βελτιώσετε την απορρόφηση της σαλβινορίνης από το στόμα. Για να το πετύχετε αυτό, θα χρειαστείτε μια οδοντόβουρτσα και ένα στοματικό διάλυμα που να περιέχει alcohol/menthol όπως για παράδειγμα το Cool Mint Listerine®. Μαλακά βουρτσίστε το στόμα σας, περιλαμβανομένης της περιοχής κάτω από τη γλώσσα αλλά και την ίδια. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την αφαίρεση νεκρών κυττάρων που φυσιολογικά βρίσκονται εκεί. Στην συνέχεια χρησιμοποιείστε το στοματικό διάλυμα κρατώντας το μέσα στο στόμα σας για τουλάχιστον μισό λεπτό. Κατόπιν ξεπλένετε μια φορά με νερό.
Τα πρώτα 12 με 15 λεπτά μασήματος του quid δεν θα νιώσετε σχεδόν τίποτα, αλλά μην ξεγελαστείτε από αυτό. Η δράση της σαλβινορίνης με αυτή τη μέθοδο θα ξεκινήσει περίπου στα 30 λεπτά, την ώρα δηλαδή που φτύνετε τα φύλλα και διαρκεί γύρω στα 20 λεπτά μέχρι να αρχίσει να εξασθενεί. Η όλη εμπειρία σπανίως διαρκεί παραπάνω από μία ώρα και ένα τέταρτο, αλλά υπάρχουν και εξαιρέσεις.
ΚΑΠΝΙΣΜΑ:
Τα αποξηραμένα φύλλα μπορούν να καπνιστούν σε πίπα. Πρέπει να καίγονται σε υψηλή θερμοκρασία και οι εισπνοές να είναι βαθιές και απότομες. Η σαλβινορίνη απαιτεί πολύ υψηλές θερμοκρασίες για να εξατμιστεί οπότε είναι απαραίτητο, καθ'όλη τη διάρκεια της εισπνοής να είναι αναμμένος ένας αναπτήρας πάνω από τα φύλλα. Μπορείτε να τα καπνίσετε σε πίπα, αργιλέ ή bong. Γεμίστε το με φύλλα. Χρησιμοποιήστε έναν αναπτήρα που σβήνει όταν σταματήσετε να τον πιέζετε, όχι δηλαδή αναπτήρες τύπου zippo. Μην χρησιμοποιείτε σπίρτα. Να έχετε εύκαιρο ένα τασάκι ή ένα μπωλ δίπλα σας. Μην ξεχνάτε οτι όταν αρχίσει η εμπειρία, είναι πιθανόν να μην έχετε συνείδηση καν οτι κρατάτε την πίπα. Αυτό σημαίνει οτι ίσως σας πέσει, προξενώντας ζημιά ή ακόμα και πυρκαγιά. Αλλός ένας λόγος γιατί πρέπει να έχετε δίπλα σας έναν συνοδό. Τα πρώτα συμπτώματα της εμπειρίας θα εμφανιστούν μέσα στο πρώτο λεπτό μετά το κάπνισμα. Μετά από 5 με 6 λεπτά θα αρχίζει να εξασθενεί. Συνολικά, θα βρισκόσαστε υπό την επήρρεια της salvia περίπου 30 λεπτά έως το πολύ μία ώρα.

Φύλλα ενισχυμένα με απόσταγμα, μπορούν επίσης να καπνισθούν με αυτή τη μέθοδο. Επειδή είναι πολύ πιο ισχυρά από τα απλά φύλλα, πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο παρουσία ενός συνοδού.
ΕΞΑΤΜΙΣΗ:
Είναι εφικτή η εξάτμιση φύλλων ή αποστάγματος, χρησιμοποιώντας ειδικό εξατμιστή (vaporizer) ο οποίος θερμαίνει το υλικό χωρίς να το καίει. Προσοχή όμως, επειδή η μέθοδος αυτή παράγει πολύ λίγο καπνό, υπάρχει η περίπτωση να εισπνεύσετε εξαιρετικά μεγάλη δόση χωρίς να το συνειδητοποιήσετε. Όποιος δοκιμάζει αυτή τη μέθοδο, ΠΡΕΠΕΙ ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ να έχει την φροντίδα ενός έμπειρου συνοδού. Στο εμπόριο κυκλοφορούν πολλοί εξατμιστές για χρήση με κάνναβη, δυστυχώς όμως δεν είναι οι κατάλληλοι για την Salvia. Εύκολα όμως μπορεί κανείς να κατασκευάσει έναν κατάλληλο εξατμιστή, αλλά γενικά η μέθοδος αυτή δεν είναι για αρχάριους.

Εξάτμιση καθαρής σαλβινορίνης είναι επίσης εφικτή - σε καμία περίπτωση όμως για αρχάριους! Αν δεν μετρηθεί η δόση με εξαιρετική ακρίβεια, είναι πάρα πολύ επικίνδυνη μέθοδος. Για να γίνει με ασφάλεια, η εξάτμιση της σαλβινορίνης απαιτεί ζύγισμα της δόσης με μια μεγάλης ακριβείας ζυγαριά χημείου, η οποία θα έχει την δυνατότητα να ζυγίζει εκατομμυριοστά του γραμμαρίου. To κόστος όμως είναι απαγορευτικό: πάνω από 1000$. Ευτυχώς όμως, υπάρχουν στο εμπόριο ειδικώς κατεργασμένα φύλλα με σταθερή ανά φύλλο ποσότητα σαλβινορίνης, ώστε να είναι εφικτή η μέτρηση της ποσότητας με εύκολο τρόπο. Αυτό επιτρέπει σε όποιον θέλει να πειραματιστεί με την σαλβινορίνη χωρίς να χρειαστεί να αγοράσει μια τέτοια ζυγαριά και φυσικά να αποφύγει τον κίνδυνο της υπερδοσολογίας.
ΔΙΑΛΥΜΑ SALVIA:
Είναι πλέον προσιτό εμπορικά και ένα διάλυμα
Salvia. Ο Daniel Siebert του έδωσε την εμπορική ονομασία "Sage Goddess Emerald Essence®." Το διάλυμα αυτό της Salvia divinorum χρησιμοποιείται ως εξής: μια ποσότητα διαλύματος φυλάσσεται μέσα στο στόμα, κατά προτίμηση κάτω από τη γλώσσα, έως ότου να απορροφηθεί η σαλβινορίνη. Επειδή το διάλυμα περιέχει και αλκοόλ, ίσως δημιουργεί ερεθισμό σε κάποιους, οπότε καλό θα είναι να διαλύεται περαιτέρω με καυτό νερό. Σημειώστε εδώ, οτι η ποσότητα της αλκοόλης στο διάλυμα είναι πολύ μικρή ώστε να προκαλεί όποια δράση. Οτι εμπειρίες αποκτήσετε κάτω από την επήρρεια του διαλύματος οφείλονται στη salvia και όχι στο αλκοόλ. Το διάλυμα συνοδεύεται από 2 σταγονόμετρα: ένα για το διάλυμα της salvia και ένα για το καυτό νερό. Υπάρχουν λεπτομερείς οδηγίες σχετικά με τον τρόπο χορήγησης και την δοσολογία. Μια απλή μέθοδος είναι να βάλετε σε ένα μικρό ποτήρι την δόση που επιθυμείτε και να προσθέσετε ίση ποσότητα νερού, που θα έχετε ζεστάνει σε ένα μπρίκι έως την θερμοκρασία που συνήθως ετοιμάζετε τον καφέ. Αμέσως μόλις τα ανακατέψετε, πιείτε το, αλλά μην το καταπιείτε, κρατήστε το στο στόμα σας. Κρατήστε το διάλυμα κάτω από την γλώσσα, έως ότου νοιώσετε την δράση της ή έπειτα από μισή περίπου ώρα. Μετά μπορείτε είτε να το καταπιείτε είτε να το φτύσετε.
ΠΟΙΑ ΜΕΘΟΔΟΣ ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ;
Κάθε μέθοδος έχει τα υπέρ και τα κατά. Κάποιοι ισχυρίζονται οτι η μέθοδος quid δίνει δυνατότερη και πιο βαθιά δράση, μια πιο ενορατική εμπειρία, σε σχέση με το κάπνισμα. Κάποιοι άλλοι αναφέρουν οτι το μάσημα φύλλων υπό οποιαδήποτε μορφή δεν έχει κανένα αποτέλεσμα, σε αντίθεση με το κάπνισμα. Για όσους θεωρούν οτι και οι δύο μέθοδοι είναι αδύναμες, μπορούν να τις συνδυάσουν: πρώτα να εφαρμόσουν την μέθοδο quid και κατόπιν αφού το φτύσουν, να ανάψουν την πίπα. Εάν είστε ήδη καπνιστής, δεν θα αντιμετωπίσετε πρόβλημα στο κάπνισμα της salvia. Εάν βέβαια δεν είστε, ίσως να προτιμήσετε την μέθοδο quid. Θυμηθείτε οτι το κάπνισμα, ότι και αν περιέχει, δεν μπορεί να είναι καλό για τους πνεύμονες σας. Αντίθετα το μάσημα φύλλων, δεν δημιουργεί κανένα απολύτως πρόβλημα.

Επειδή απαιτείται λίγο μεγαλύτερη ποσότητα φύλλων για μια εμπειρία με quid από ότι με το κάπνισμα, αν έχετε λίγη ποσότητα καλό θα ήταν να την καπνίσετε ώστε να αξιοποιηθεί όσο καλύτερα γίνεται.
Οι εμπειρίες με quid καθυστερούν να ξεκινήσουν αλλά έχουν περισσότερη διάρκεια. Είναι καλύτερτες εμπειρίες γιατί μας βοηθούν να εξερευνήσουμε πιο εύκολα το κόσμο της salvia, αφού προσφέρει δυνατότητες βαθιάς, ουσιαστικής αυτοσυγκέντρωσης.
Tα διαλύματα Salvia (π.χ. το "Sage Goddess Emerald Essence®") έχει την ίδια δράση όπως η μέθοδος quid, αλλά η δόση μπορεί να μετρηθεί με ακρίβεια, η δράση της ξεκινά νωρίτερα και κυρίως, είναι εφικτό να κρατηθεί το διάλυμα μέσα στο στόμα καθώς δεν έχει άσχημη γεύση και η ποσότητα είναι πολύ μικρότερη. Το μοναδικό μειονέκτημα είναι πως κάποιοι έχουν αναφέρει ερεθισμό στο στόμα, που οφείλεται σε μη διαλυμένη αλκοόλη, δηλαδή μη περαιτέρω διάλυση του υγρού σε νερό, ή μη ικανή ποσότητα νερού. Σε αυτές τις περιπτώσεις, ίσως να υπάρχει μια αίσθηση την άλλη ημέρα στο στόμα, σαν να είχατε φάει μια καυτή σούπα. Καλό θα είναι να χρησιμοποιείτε τη μέθοδο περαιτέρω διάλυσης σε νερό.
Μέχρι να ανακαλύψετε πόσο ευαίσθητοι είστε στην Salvia, μην πειραματιστείτε με αποστάγματα, εξατμιστές ή καθαρή σαλβινορίνη. Μασώντας το quid, χρησιμοποιώντας το διάλυμα ή καπνίζοντας τα φύλλα, μπορεί κάπιοιος να φθάσει έως και το επίπεδο 5. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να υπερβάλλετε, χρησιμοποιώντας πολύ δυνατά προϊόντα της.
Υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι - ελάχιστη μειονότητα - που, ακόμα και μετά από πολλούς πειραματισμούς, ανακαλύπτουν οτι δεν επηρρεάζονται από την Salvia. Δεν νοιώθουν ποτέ καμία εμπειρία πέρα από μια ελαφρά αίσθηση, ούτε με το μάσημα φύλλων, ούτε με το κάπνισμα. Μερικοί τα καταφέρνουν τελικά εφαρμόζοντας μια συνδυασμένη μέθοδο, πρώτα το μάσημα του quid, έπειτα καπνίζοντας μία πίπα με salvia. Ισως να χρειαστείτε πολλές φορές επαφή μαζί της μέχρι να αποκτήσετε την απαραίτητη οικειότητα, γι αυτό μην βιαστείτε να πείτε οτι η salvia δεν έχει κανένα αποτέλεσμα σε σας, γιατί με λίγη προσπάθεια θα αποκτήσετε ίσως την πιο σημαντική εμπειρία της ζωής σας.
ΣΥΝΟΔΟΙ και ΑΣΦΑΛΕΙΑ
ΠΟΤΕ ΧΡΕΙΑΖΕΣΤΕ ΣΥΝΟΔΟ
Ο συνοδός είναι απολύτως απαραίτητως αν σκοπεύετε να λάβετε δόσεις τόσο μεγάλες που πιθανόν να νοιώσετε σύγχυση, να "φρικάρετε", να τραυματίσετε άθελα τον εαυτό σας, να πέσετε, να βάλετε φωτιά στο σπίτι σας ή κάποια κίνησή σας να θέσει σε κίνδυνο άλλους. Γενικά, κάθε φορά που θα χρησιμοποιείτε μεγαλύτερη δόση, ή φυσικά όταν θα είναι η πρώτη σας φορά, πρέπει να έχετε έναν νηφάλιο συνοδό.

Ένας έμπειρος ψυχοναύτης στην χρήση της sαlvia μπορεί να αποφασίσει να φάει ένα quid, χωρίς την παρουσία κάπου και είναι αρκετά ασφαλές αυτό. Αλλά η ύπαρξη ενός ευχάριστου, ευαίσθητου και νηφάλιου συνοδού είναι ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ εάν εφαρμόζετε μεθόδους όπως η εξάτμιση, ή χρησιμοποιείτε καθαρή σαλβινορίνη ή καπνίζετε απόσταγμα. Το κάπνισμα απλών φύλλων βρίσκεται κάπου ανάμεσα από πλευράς ασφάλειας, οπότε μπορεί να γίνει θεωρητικά και χωρίς συνοδό. Αλλά ένας συνοδός - φίλος δεν είναι ποτέ κακή ιδέα.
ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΤΙ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΕΝΑΣ ΣΥΝΟΔΟΣ
Ο συνοδός πρέπει συνεχώς να θυμάται οτι άσχετα με το πόσο παράλογα ή τρελά μπορεί ο ψυχοναύτης να συμπεριφέρεται, η εμπειρία σε αντικειμενικό χρόνο διαρκεί πολύ λίγο. Μην μεταφέρετε τον φίλο που προσέχετε σε νοσοκομείο επειδή φέρεται ή μιλά παράλογα, εκτός φυσικά αν υπάρχει πραγματικά κάποιο σοβαρό ιατρικό πρόβλημα (δεν έχει αναφερθεί κανένα τέτοιο περιστατικό). Ως συνοδός, φροντίστε να είναι ο φίλος σας ασφαλής και απλώς περιμένετε να ολοκληρώσει το ταξίδι του. Εάν δεν μπορείτε να τον χειριστείτε, ζητήστε βοήθεια από κάποιον, αλλά μόνο αν υπάρχει πραγματική ανάγκη. Συνήθως μόνο μερικά λεπτά, το πολύ ένα τέταρτο, διαρκεί ένα έντονο ταξίδι που μπορεί να είναι επικίνδυνο και μετά ο ψυχοναύτης επιστρέφει στην καθημερινή πραγματικότητα χωρίς κανένα πρόβλημα, ούτε καν πονοκέφαλο. Αυτή η γνώση σχετικά με την σύντομη διάρκεια είναι σημαντικό να την θυμάστε και να την εμπιστευτείτε αν τα πράγματα δεν πάνε και τόσο καλά. Είναι καλό να έχετε πρώτα εσείς βιώσει την εμπειρία με Salvia πριν κάνετε τον συνοδό σε κάποιον άλλο. Η εμπειρία με άλλες ψυχοενεργές ουσίες, βοηθάει ελάχιστα, γιατί πρέπει να γνωρίζετε οτι η salvia είναι εντελώς διαφορετική από οτιδήποτε άλλο. Πριν ξεκινήσει η εμπειρία, καλό είναι να συννενοηθείτε με τον ψυχοναύτη αν θέλει να τον αγγίζετε, σε περίπτωση που χρειαστεί να τον κρατήσετε καθισμένο αν θελήσει να σηκωθεί.

ΟΙ ΡΟΛΟΙ ΤΟΥ ΣΥΝΟΔΟΥ
Ο συνοδός έχει τρεις ρόλους:
Ο πιο σημαντικός ρόλος είναι να φροντίζει για την ασφάλεια του ψυχοναύτη αλλά και όποιων άλλων τυχόν υπάρχουν στον χώρο. Είναι η κύρια προτεραιότητα. Ο μόνος κίνδυνος είναι η πιθανότητα να συμβεί κάποιο ατύχημα. Η δουλειά ενός συνοδού είναι να είναι ένας ευγενής φύλακας. Πρέπει να είναι όσο περισσότερο γίνεται πιο διακριτικός, αλλά να βρίσκεται σε διαρκή εγρήγορση, διότι μπορεί ανά πάσα στιγμή ο ψυχοναύτης κάτω από την επίδραση της salvia, να προσπαθήσει να σηκωθεί και να μετακινηθεί στο χώρο. Μην χρησιμοποιείτε σωματική βία για να τον συγκρατήσετε, εκτός και εάν δεν υπάρχει άλλη λύση και έχετε ήδη προσυννενοηθεί με τον ψυχοναύτη. Υπάρχει κίνδυνος, σε μερικούς ανθρώπους, η προσπάθεια σας να τον κρατήσετε καθισμένο, χρησιμοποιώντας την δύναμή σας, να θεωρηθεί ως επιθετική κίνηση και ως τέτοια να αντιδράσει ανάλογα. Είναι εξαιρετικά σπάνιο, αλλά μπορεί να συμβεί. ΦΡΟΝΤΙΣΤΕ ΝΑ ΜΗΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΠΟΤΕ ΧΡΗΣΗ ΤΗΣ SALVIA ΑΝ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΚΤΕΘΕΙΜΕΝΑ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ, ΟΠΩΣ ΜΑΧΑΙΡΙΑ ΚΤΛ. Ισως μια καλή ιδέα είναι να κρύψετε τα κλειδιά του αυτοκινήτου. Φροντίστε ο ψυχοναύτης να μην χτυπήσει το κεφάλι του, να μην κοπεί με αιχμηρά αντικείμενα, να μην βγει από το σπίτι σε καμία περίπτωση, αλά μπορείτε αν θέλει να τον αφήσετε να κινηθεί μέσα στο δωμάτιο, πάντα με την διακριτικότατη συνοδεία σας. Προσπαθήστε με ήρεμη, απαλή φωνή να τον μεταπείσετε για κάθε επικίνδυνο που τυχόν αποφασίσει να κάνει. Αναλάβετε εσείς τυχόν τηλέφωνα που χτυπούν ή ανεπιθύμητες επισκέψεις.
Ο δεύτερος ρόλος του συνοδού είναι να παρέχει ένα αίσθημα ασφάλειας στον ψυχοναύτη, εάν χρειαστεί. Συχνά, απλές επαναληπτικές επεξηγήσεις βοηθούν ένα φοβισμένο ψυχοναύτη, π.χ. "Είσαι ασφαλής, δεν θα αφήσω να σε πειράξουν." "Απλά έχεις μια άσχημη εμπειρία, θα φύγει σε λίγα λεπτά." "Το όνομά σου είναι......... - Είμαι φίλος σου........" Εάν δείτε οτι δεν θέλει να του μιλούν, σωπάστε. Συχνά η σιωπή είναι λιγότερο τρομακτική από το να προσπαθεί ο ψυχοναύτης να καταλάβει τι του λένε και να αποτυγχάνει, γιατί αυτό τον τρομοκρατεί περισσότερο.
Ο τρίτος ρόλος του συνοδού είναι να βοηθήσει τον ψυχοναύτη να θυμηθεί όσο περισσότερα μπορεί από την εμπειρία του. Υπάρχουν πολλοί τρόποι. Κρατήστε σημειώσεις από όσα περίεργα λέει ή κάνει. Αργότερα μπορείτε να ρωτήσετε γι'αυτά και αυτό βοηθάει τον ψυχοναύτη να θυμηθεί τι ακριβώς έζησε σε συγκεκριμένα σημεία που η μνήμη του πιθανόν να μην τον διευκολύνει. Μια άλλη τεχνική, σε περίπτωση που ο ψυχοναύτης φθάνει έως το επίπεδο 4, δηλαδή μπορεί να έχει επαφή με σας, είναι να τον ρωτάτε συνεχώς, αλλά με χαμηλή και ήρεμη φωνή, τι νοιώθει ή τι βλέπει. Ενα σημειωματάριο ή ένα μαγνητόφωνο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να καταγράφει τις απαντήσεις του. Επειδή υπάρχουν ψυχοναύτες που δεν επιθυμούν συζητήσεις κατά την διάρκεια της εμπειρίας τους, ξεκαθαρίστε το από την αρχή αν επιθυμεί να του μιλάτε.
ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΚΟΙΝΗΣ ΛΟΓΙΚΗΣ

  • ΠΟΤΕ ΜΗΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΕ SALVIA ΕΑΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ ΣΤΟ ΧΩΡΟ.
  • ΜΗΝ ΟΔΗΓΗΤΕ ΠΟΤΕ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΗΡΡΕΙΑ ΤΗΣ SALVIA.
  • Επιλέξτε το χρόνο και τον τόπο που θα βιώσετε την εμπειρία σας πολύ προσεκτικά. Απομόνωση και ασφάλεια είναι απαραίτητες αρχές. Να είστε πολύ προσεκτικοί με το ύψος και με εστίες φωτιάς όπως π.χ. τα κεριά. Αν δεν έχετε συνοδό, φροντίστε να μην είναι δυνατόν να σας ενοχλήσουν τηλέφωνα, κατοικίδια, ανεπιθύμητες επισκέψεις.
  • Να είστε προσεκτικοί σχετικά με την δοσολογία και με τον τρόπο χορήγησης.
  • Οταν τελειώσετε το κάπνισμα ή το μάσημα, ξαπλώστε στο κρεβάτι, τον καναπέ ή το χαλί και μείνετε εκεί καθ'όλη τη διάρκεια της εμπειρίας. Δοκιμάστε να κλείσετε τα μάτια σας και προσπαθήστε να χαλαρώσετε.
  • Να έχετε ένα συνοδό.
  • Να κάνετε τον συνοδό για άλλους.
  • Εάν στο παρελθόν αντιμετωπίσατε ψυχολογικά προβλήματα, μην χρησιμοποιήσετε την Salvia αν δεν το συζητήσετε πρώτα με τον ψυχολόγο ή τον γιατρό σας.
  • Να προωθείτε την εφαρμογή σοφής χρήσης και σε άλλους. Μην δίνετε την Salvia σε μικρούς σε ηλικία, σε βίαιους ή ασταθής ανθρώπους, άσχετα με το πόσο φίλοι σας μπορεί να είναι. Να ξέρετε γιατί το προσφέρετε και να ξέρετε γιατί θέλουν εκείνοι να το δοκιμάσουν. Κανείς δεν θέλει να το μετανιώσετε μετά.
  • Ποτέ μην χρησιμοποιείτε την Salvia κατά τη διάρκεια της εργασίας σας ή ανάμεσα σε πλήθος κόσμου. Φυλλάσετε την ως κάτι πολύ προσωπικό. Δεν είναι για συναυλίες, φεστιβάλ ή θορυβώδη πάρτυ. Καλύτερα να την βιώνετε σε ένα ήσυχο, ιδιωτικό χώρο, συντροφιά με λίγους και καλούς φίλους.
  • Ο συνδυασμός χρήσης της Salvia με άλλες ψυχοτρόπες ουσίες ή μεγάλες ποσότητες αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει εκτός ελέγχου αντιδράσεις και συμπεριφορές ή ακόμα και τρομακτικές, εφιαλτικές εμπειρίες. Αν και έμπειροι ψυχοναύτες έχουν πειραματιστεί με την χρήση της Salvia σε συνδυασμό με άλλα ενθεογενή, αυτές οι προσπάθειες δεν είναι για αρχάριους στην χρήση της Salvia και εμπεριέχουν μεγάλο ρίσκο. Αν και δεν έχουν βρεθεί τοξικές ανεπιθύμητες ενέργειες από τυχόν συνδυασμούς, δεν έχουν γίνει οι απαραίτητες επιστημονικές μελέτες που να το θέτουν ως δεδομένο.
  • Να είστε πολύ προσεκτικοί με πηγές φωτιάς (κεριά, τζάκι, σόμπα, αναπτήρες, σπίρτα...)
  • Αν αποφασίσετε να χρησιμοποιήσετε μεθόδους όπως εξάτμιση αποστάγματος ή εξάτμιση φύλλων ή ακόμα και κάπνισμα ενισχυμένων με απόσταγμα φύλλων, πρέπει να έχετε έναν συνοδό με εμπειρία. Η μέθοδος quid ή το μάσημα των φύλλων είναι πολύ πιο απίθανο να προκαλέσουν καταστάσεις εκτός ελέγχου.
  • Ποτέ μη χρησιμοποιείτε καθαρή σαλβινορίνη αν δεν έχετε ζυγίσει με απόλυτη ακρίβεια το βάρος της, σε μια ζυγαριά ακριβείας που να μετρά μικρογραμμάρια και φυσικά πρέπει να γνωρίζετε τα όρια αντοχής σας ώστε να υπολογίσετε τη δόση που μπορείτε με άνεση να χειρισθείτε. Ακόμα και αν πληρούνται αυτές οι προϋποθέσεις, είναι απαραίτητη η ύπαρξη συνοδού.

TΟ ΦΥΤΟ ΚΑΙ Η ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΤΟΥ
Εάν σκοπεύετε να καλλιεργήσετε την δική σας Salvia, θα βρείτε αρκετές πληροφορίες για αρχή σ' αυτό το κεφάλαιο. Αν δεν σας ενδιαφέρει, μπορείτε να το παραλείψετε.
Η Salvia divinorum είναι ένα ημι-τροπικό πολυετές φυτό. Αυτό σημαίνει οτι μπορεί να μεγαλώνει χρόνο με το χρόνο, αλλά μονάχα εφόσον δεν εκτείθεται σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Είναι ένα πράσινο φυτό με μεγάλα φύλλα και ένα χαρακτηριστικά χονδρό, σχεδόν τετράγωνο κορμό και κλαδιά. Μπορεί να μεγαλώσει έως αρκετά μέτρα ύψος αν οι συνθήκες είναι ιδανικές. Όταν ψηλώσει αρκετά, τα κλαδιά λυγίζουν από το βάρος ή και σπάνε και αν έλθουν πέφτοντας σε επαφή με το υγρό χώμα και μείνουν εκεί, συνήθως ριζώνουν. Αν και η Salvia divinorum μπορεί να ανθίσει κάτω από φυσικές συνθήκες φωτισμού, σχεδόν ποτέ δεν δημιουργεί γόνιμους σπόρους. Συνεπώς το φυτό μεταδίδεται από τον ένα καλλιεργητή στον άλλον με κλαδιά. Τα φύλλα του είναι οβάλ, οδοντωτά στις άκρες και μπορεί να γίνουν αρκετά μεγάλα (μέχρι και 9 ίντσες σε μήκος). Συνήθως είναι καταπράσινα, αλλά κάτω από ορισμένες συνθήκες μπορεί να είναι κιτρινοπράσινα ή ακόμα και κίτρινα. Είναι καλλυμένα με ένα ανεπαίσθητο στρώμα από υπερβολικά κοντές τρίχες (trichomes), δίνοντας έτσι στα φύλλα μια όψη σαν μετάξι κάτω από συγκεκριμένο φωτισμό. Το φυτό μεγαλώνει καλύτερα σε ημισκιερό μέρος και θέλει καλά ποτισμένο αλλά αποστραγγισμένο χώμα. Οι ρίζες δεν πρέπει να είναι συνεχώς μέσα στην υγρασία, αλλιώς σαπίζουν και τελικά το φυτό πεθαίνει.
Η Salvia divinorum μπορεί να μεγαλώσει και σαν ένα πανέμορφο φυτό εσωτερικού χώρου, σε οποιοδήποτε κλίμα.
Μπορείτε να καλλιεργήσετε την Salvia divinorum και έξω από το σπίτι, όλη την διάρκεια του έτους, αν ζείτε σε υγρό, ημιτροπικό κλίμα και το χώμα σας ποτίζεται συχνά αλλά αποστραγγίζει γρήγορα, με μεγάλη περιεκτικότητα σε humus. Εάν όμως ζείτε σε πιο ψυχρό ή πιο ξηρό κλίμα, μπορείτε και πάλι να καλλιεργείτε την την Salvia έξω από το σπίτι, καιρού επιτρέποντος. Αλλά θα χρειαστεί να είστε πιο προσεκτικός και να σιγουρευτείτε οτι είναι προστατευμένο από το ψύχος ή τον πάγο, να το ποτίζετε συχνά και να το ψεκάζετε με νερό παντού όταν ο αέρας είναι ξηρός. Η Salvia δεν θα επιζήσει χωρίς προσοχή και φροντίδα σε περιόδους ξηρασίας ή μεγάλου ψύχους. Μπορεί να μεγαλώσει έξω από το σπίτι σε γλάστρα έτσι ώστε να μπορείτε να το μετακινήσετε μέσα στο σπίτι όταν κάνει πολύ κρύο (κάτω από 40 degrees Fahrenheit). Έτσι μπορεί το φυτό σας να ζει όλο το χρόνο, το καλοκαίρι στον κήπο, την αυλή ή το μπαλκόνι σας και το χειμώνα να χαίρει την προστασία σας μέσα στο σπίτι.
Η Salvia θα σας ενημερώνει πότε το περιβάλλον είναι πολύ ξηρό ή είναι απότιστη: τα φύλλα της θα λυγίζουν προς τα κάτω. Αμέσως μόλις δείξει το φυτό σας τέτοια σημάδια, πρέπει να το ποτίσετε, πριν το φυτό σας λυποθυμήσει τελείως. Το χώμα πρέπει να αποστραγγίζει καλά, αλλά να παραμείνει ελαφρώς υγρό. Εάν έχετε φυτέψει την Salvia σε γλάστρα, σιγουρευτείτε οτι είναι αρκετά μεγάλη ώστε να μπορεί να αναπτυχθεί άνετα. Αν ο ελεύθερος χώρος σας είναι λίγος, χρησιμοποιήστε όσο πιο μεγάλη γλάστρα είναι δυνατόν αλλά θυμηθείτε οτι πρέπει να έχει τρύπες στο κάτω μέρος ώστε να στραγγίζουν τα περισσευούμενα νερά. Τοποθετώντας μικρές πέτρες ή κομμάτια από σπασμένες πήλινες γλάστρες στον πάτο της γλάστρας, θα βοηθήσει το φυτό να αποστραγγίζει εύκολα, αφού δεν θα κλείνουν οι τρύπες από το χώμα και έτσι θα αποφύγετε την πιθανότητα να σαπίσουν οι ρίζες. Τα περισσότερα έτοιμα μείγματα χώματος που κυκλοφορούν είναι συνήθως ότι χρειάζεται. Μπορείτε να προσθέσετε βερμικουλίτη (vermiculite) ή περλίτη (perlite) στο χώμα αλλά δεν κρίνεται απαραίτητο.
Η Salvia θα χρειαστεί και λίπασμα. Τα λιπάσματα γενικής χρήσης που κυκλοφορούν στην αγορά, καλύπτουν συνήθως τις ανάγκες του φυτού. Υπάρχουν λιπάσματα στην αγορά που έχουν βάση τα ιχθυάλευρα, αλλά αν και εξυπηρετούν το φυτό, δεν είναι καλό να τα χρησιμοποιείτε, ιδιαίτερα αν έχετε το φυτό μέσα στο σπίτι σας, επειδή έχουν μια έντονη και δυσάρεστη μυρωδιά. Ικανοποιητικά αποτελέσματα επιτυγχάνονται με την χρήση άοσμων χημικών λιπασμάτων που κυκλοφορούν στην αγορά και θα τα βρείτε σε φυτώρια ή μεγάλα καταστήματα που έχουν τμήματα κήπου - ακολουθήστε τις οδηγίες που τα συνοδεύουν.
Εάν το φυτό σας μεγαλώνει έξω από το σπίτι, μπορείτε όταν είναι αρκετά ζεστά και βρέχει να μεταφέρετε την γλάστρα ώστε να πλένεται με το νερό της βροχής και να φεύγουν τα άλατα που συνήθως σχηματίζονται στην επιφάνεια του χώματος και μπορεί να δημιουργήσουν πρόβλημα στο φυτό σας.
H Salvia divinorum τα καταφέρνει αρκετά καλά σε διάφορες συνθήκες φωτισμού. Οι ιδανικές συνθήκες είναι να βλέπει μερικές ώρες την ημέρα το φως του ήλιου. Μπορεί να μεγαλώσει μέσα στο σπίτι, κοντά στο παράθυρο. Μπορεί να αντέξει και πολύ περισσότερο φως αν ποτίζεται και βρέχεται στα φύλλα αρκετά συχνά. Είναι αρκετά ανθεκτικό και μπορεί να επιζήσει ακόμα και σε πυκνή σκιά. Εάν σκοπεύετε να αλλάξετε τις συνθήκες φωτισμού ή υγρασίας, προχωρήστε σε αυτό με σταδιακά βήματα. Δίνοντας λίγο χρόνο στο φυτό σας, μπορεί να ανταπεξέλθει στις αλλαγές που του επιβάλλονται, γιατί είναι πολύ προσαρμοστικό, αλλά ίσως χρειαστεί ακόμα και εβδομάδες για να συνηθίσει σε ένα εντελώς διαφορετικό περιβάλλον, οπότε απαιτείται λίγη υπομονή.
Πολλοί βλαβεροί οργανισμοί μπορεί να επιτεθούν στην Salvia. Πολλά από τα παράσιτα που δημιουργούν πρόβλημα σε όλα τα πράσινα φυτά εσωτερικού χώρου, αλλά και διάφορα έντομα ή μύκητες μπορούν ακόμα να βλάψουν το φυτό σας. Το σάπισμα των ριζών ή του κορμού μπορεί να είναι ένα σοβαρό πρόβλημα. Κάποιες φορές ίσως αναπτύσσονται ακόμα και μύκητες στα φύλλα των φυτών. Δεν έχει γίνει τεκμηριωμένη μελέτη σχετικά με το ποια παράσιτα επιτίθενται στην Salvia divinorum, αλλά πιθανότατα είναι όλα όσα κάνουν ζημιά στα φυτά της ιδίας οικογενείας.
Ενας άλλος κίνδυνος γενικά για τα φυτά είναι τα σκουλήκια, γι'αυτό είναι φρόνιμο να έχετε την γλάστρα υπερυψωμένη από το έδαφος. Κάποια ίσως και πάλι βρουν διέξοδο και φτάσουν ως το φυτό σας. Έχετε το νου σας: ένα σκουλήκι ή μια κάμπια μπορεί να φάει μέσα σε μια μέρα έναν πολύ μεγάλο αριθμό φύλλων! Μια ιδέα είναι να τοποθετήσετε ένα ταψί με μπύρα στον πάτο της γλάστρας, ώστε τα σκουλήκια ή οι κάμπιες που θα πλησιάζουν να πνίγονται σ' αυτό.
Με ένα πανί και σαπούνι ή οινόπνευμα, συνήθως μπορείτε εύκολα να καθαρίσετε τα φύλλα από διάφορα παράσιτα. Προσοχή όμως, γιατί μπορεί με την υπερβολή σας να καταστρέψετε τα φύλλα εσείς.
Ο σωλήνας ποτίσματος μπορεί να γίνει ο καλύτερος σας βοηθός για να καταπολεμήσετε τα περισσότερα παράσιτα: πλένοντας το φυτό, με αρκετή πίεση ώστε να καθαρίζει από έντομα ή εναποθέσεις τους, αλλά όχι τόσο ώστε να σπάσετε κλαδιά ή φύλλα. Μην ξεχνάτε να πλένετε και το κάτω μέρος των φύλλων.
Η Salvia divinorum συνήθως αναπαράγεται με κλαδιά και όχι με σπόρο. Τα κλαδιά μπορούν να βγάλουν ρίζες είτε σε ένα βάζο με νερό είτε απευθείας στο χώμα:
ΒΓΑΖΟΝΤΑΣ ΡΙΖΕΣ ΣΤΟ ΝΕΡΟ:
Κόψτε ένα κλαδί, 10 με 20 εκατοστά μακρύ, που να έχει και κάποια φύλλα. Κόψτε τα φύλλα στο κάτω τμήμα του και τοποθετήστε το αμέσως σε ένα βάζο που έχετε περίπου 2,5 με 3 εκατοστά νερό. Σε κάθε βάζο ή ποτήρι, βάλτε ένα μόνο κλαδί, έτσι ώστε αν κάτι πάει άσχημα και το κλαδί σας σαπίσει, να μην χαλάσει και τα υπόλοιπα.

Είναι ακόμα καλύτερο εάν έχετε κόψει το κλαδί αμέσως μετά από έναν κόμπο του φυτού, γιατί ο κόμπος μέσα στο νερό είναι πιο εύκολο να βγάλει ρίζες και λιγότερο πιθανό να σαπίσει.
Σιγουρετείτε οτι το κλαδί το έχετε κόψει με ένα καθαρό ψαλίδι ή μαχαίρι, ώστε να περιορίσετε την πιθανότητα να σαπίσει μέσα στο νερό. Τοποθετήστε το βάζο ή το ποτήρι σε μέρος που το βλέπει φως, όχι όμως απευθείας. Αλλάζετε το νερό καθημερινά. Μια καλή ιδέα είναι να χρησιμοποιείτε βρασμένο νερό [να έχει κρυώσει πριν βάλετε το φυτό], ώστε να έχει φύγει το χλώριο από το νερό αλλά και να σκοτώνονται όποιοι μικροοργανισμοί υπάρχουν και μπορούν να βλάψουν το πολύ ευαίσθητο κλαδί. Το ρίζωμα μέσα στο νερό έχει ποσοστό επιτυχίας 75%, στις υπόλοιπες περιπτώσεις συνήθως σαπίζει το κλαδί μέσα στο νερό.
Σε δύο εβδομάδες, θα αρχίσουν να σχηματίζονται ρίζες. Όταν φτάσουν περίπου τα 2,5 εκατοστά σε μήκος, μπορείτε να μεταφέρετε το κλαδί σε μια γλάστρα με χώμα. Χρησιμοποιήστε ένα μεγάλο γυάλινο βάζο ή μια διάφανη σακούλα ώστε να δημιουργήσετε περιβάλλον θερμοκηπίου και να διατηρείται η απαραίτητη υγρασία, μέχρι το φυτό να ριζώσει καλά μέσα στο χώμα, δηλαδή περίπου μία με δύο εβδομάδες. Έπειτα, σιγά σιγά, μπορείτε να χρησιμοποιείτε το κάλυμμα όλο και λιγότερο ώστε να συνηθίσει το φυτό να ζει χωρίς αυτό.
Μερικοί καλλιεργητές αναφέρουν οτι τα κλαδιά που "αυθόρμητα" σπάνε το καλοκαίρι είναι πιο πιθανόν να ριζώσουν από αυτά που κόβουν εκείνοι επί σκοπού. Εάν έχετε τα βάζα σας έξω από το σπίτι και βλέπουν λίγο φως, μειώνετε την πιθανότητα να σας σαπίσουν, επειδή το φως του ήλιου έχει την δυνατότητα να σκοτώνει μικροοργανισμούς και παράσιτα.
ΒΓΑΖΟΝΤΑΣ ΡΙΖΕΣ ΣΤΟ ΧΩΜΑ:
Η Salvia μπορεί να βγάλει ρίζες και κατ'ευθείαν στο χώμα. Τα υλικά που χρειάζονται είναι:


  • Χώμα.
  • Δύο πλαστικές κούπες ή ποτήρια.
  • Λίγη σκόνη Rootone® ή κάποιο άλλο ενισχυτικό για ρίζωση φυτών.
  • Μια λεπτή, διάφανη, πλαστική σακούλα, κατάλληλη για τρόφιμα.
  • Ενα κομμάτι λάστιχο.
  • Νερό.
Ανοίξτε μερικές τρύπες στον πάτο μιας από τις πλαστικές κούπες. Γεμίστε την μέχρι τα 2/3 με χώμα. Με ένα μολύβι ή με το δάχτυλό σας κάντε μια τρύπα στο χώμα, περίπου 5 εκατοστά βαθιά. Το χώμα σας είναι έτοιμο. Τώρα πρέπει να προετοιμάσετε και το κλαδί. Με ένα καθαρό μαχαίρι ή ψαλίδι, κόψτε ένα υγιές κλαδί από το φυτό σας. Αφήστε μερικά φύλλα στην κορυφή του, αρκεί να είναι σχετικά μικρά. Τα μεγάλα φύλλα κόψτε τα. Κόψτε το κλαδί αμέσως μετά από έναν κόμπο (το κλαδί που θα βάλετε στο χώμα να έχει τον κόμπο) και βάλτε το σε ένα βάζο ώστε να βραχεί. Έπειτα, τοποθετήστε το κλαδί μέχρι και 2 1/2 εκατοστά πιο πάνω από το κόψιμο μέσα στο ενισχυτικό ρίζωσης. Η σκόνη αυτή συνήθως είναι τοξική, γι'αυτό πλύντε καλά τα χέρια σας μετά. Τώρα έχει κολλήσει η σκόνη αυτή επάνω στο κλαδί, οπότε και είστε έτοιμοι να το βάλετε μέσα στην πλαστική κούπα με το χώμα. Σπρώξτε ελαφρά το χώμα γύρω από το κλαδί ώστε να κλείσει η τρύπα και να το συγκρατήσει όρθιο. Ποτίστε με άθφονο νερό, έως ότου να αρχίσει να τρέχει από τις τρύπες που ανοίξατε στον πάτο. Βάλτε το πλαστικό ποτήρι ή την κούπα, μέσα στην άλλη πλαστική κούπα, ώστε αν τρέχει νερό να μην λερώνει το σπίτι σας. Μπορείτε μάλιστα ανάμεσα να βάλετε και ένα κομματάκι ξύλο ή πλαστικό ώστε να δημιουργηθεί ένα μικρό κενό και να τραβά έτσι καλύτερα το περισσευούμενο νερό. Τώρα σκεπάστε το με την σακούλα και χρησιμοποιήστε το λάστιχο ώστε να το σφραγίσετε με το πλαστικό ποτήρι και να μην έρχεται το κλαδί σε επαφή με τον αέρα και έτσι να διατηρεί εκεί μέσα την απαραίτητη υγρασία. Δεν χρειάζεται να το ποτίζετε. Μετά από μερικές εβδομάδες, μπορείτε να το μεταφυτέψετε σε μια μεγάλη γλάστρα, χωρίς όμως να αφαιρέσετε το χώμα από τις ρίζες. ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΤΩΝ ΦΥΛΛΩΝ
Τα αποξηραμμένα φύλλα της Salvia divinorum μπορούν να αποθηκευθούν σε σφραγισμένα πλαστικά δοχεία φαγητού, μακριά από το φως το ήλιου. Μ' αυτό το τρόπο, τα φύλλα διατηρούν τις πολύτιμες ιδιότητες τους για πάρα πολλά χρόνια, ίσως και για πάντα [κανείς δεν ξέρει πόσο πολύ]. Εάν καλλιεργείτε το φυτό εσείς, σίγουρα σας ενδιαφέρει πως να αποθηκεύσετε με ασφάλεια τα φύλλα για μελλοντική χρήση. Υπάρχουν αρκετοί τρόποι για να το πετύχετε αυτό.


  • Μέθοδος 1η: Ο τρόπος της φύσης
    Περιμένετε τα φύλλα να πέσουν. Μαζέψτε τα και βάλτε τα σε ένα πιάτο σε ένα δωμάτιο που δεν είναι πολύ υγρό το περιβάλλον και θυμηθείτε να τα γυρίζετε συχνά. Περιμένετε μέχρι να ξεραθούν και μετά φυλάξτε τα. Δεν ξέρουμε αν τα φυσικώς αποξηραμμένα φύλλα είναι δυνατότερα από τα τεχνητώς αποξηραμμένα.
    Πλεονέκτημα: δεν καταστρέφετε το φυτό σας, κόβοντας φύλλα που έχει ανάγκη.
    Μειονεκτήματα: πρέπει να περιμένετε έως ότου το φυτό είναι έτοιμο να σας προσφέρει φύλλα του και αυτά μπορεί να μην είναι στην καλύτερη δυνατή κατάσταση.
  • Μέθοδος 2η: "Καπνός" Salvia
    Κόψτε μερικά μεγάλα φρέσκα φύλλα από το φυτό και τοποθετήστε τα το ένα επάνω στο άλλο. Επειτα με ένα μαχαίρι ή ένα κοπίδι, κόψτε τα, δημιουργώντας έτσι λουρίδες πλάτους περίπου 2 εκατοστών. Βάλτε τα σε ένα πιάτο έως ότου χάσουν την υγρασία τους, αλλά πριν να γίνουν εντελώς ξερά.
    Πλεονέκτημα: Ο "καπνός" που παράγεται, φημολογείται οτι δίνει πιο μαλακό κάπνισμα από ότι τα εντατικώς αποξηραμμένα φύλλα.
    Μειονέκτημα: Η αργή αυτή μέθοδος ίσως δημιουργεί αποξηραμμένα φύλλα που δεν διατηρούνται για μεγάλο διάστημα.
  • Μέθοδος 3η: Αφυδατωτής φαγητών
    Μπορείτε να τα αποξηράνετε σε μια συσκευή αποξήρανσης ή αφυδάτωσης φαγητών. Συνήθως τις πουλούν σε καταστήματα με μικρά οικιακά σκεύη. Η μέθοδος αυτή είναι πολύ γρήγορη και πολύ αποτελεσματική. Αποξηράνετέ τα έως ότου και τα φύλλα αλλά και τα κλαδιά είναι ξερά. Αγγίξτε τα με το δάχτυλό σας για να διαπιστώσετε αν έχουν αποξηρανθεί ικανοποιητικά. Εάν ναι, τα φύλλα πρέπει με μια ελαφριά πίεση να αποκόβονται από τα κοτσάνια.
    Πλεονεκτήματα: ταχύτητα, αποξήρανση σε βάθος και μεγάλη ευκολία.
    Μειονέκτημα: το κόστος αγοράς ενός αφυδατωτή.
  • Μέθοδος 4η: Αποξήρανση στο φούρνο
    Τοποθετήστε τα φρέσκα κομμένα φύλλα σε ένα κατάλληλο για το φούρνο δίσκο ή ταψί. Ψήστε τα αλλά η θερμοκρασία να μην υπερβαίνει τους 175 degrees F.
    Πλεονεκτήματα: ταχύτητα, αποξήρανση σε βάθος και ευκολία.
    Μειονέκτημα: ίσως φανεί δύσκολο να κρατηθεί μια σταθερή και συγκεκριμένη θερμοκρασία στο φούρνο.
  • Μέθοδος 2η: Calcium Chloride (CaCl2)
    Μπορείτε να προμηθευτείτε χλώριο του ασβεστίου από καταστήματα που πουλούν χημικά προϊόντα ή είδη κιγκαλερίας. Βάλτε αρκετή ποσότητα στον πάτο ενός πλαστικού πιάτου. Στην συνέχεια βάλτε ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο από πάνω ώστε να το σκεπάσετε, αλλά να μην ακουμπά το αλουμινόχαρτο το χλώριο του ασβεστίου. Πάνω σε αυτό, απλώστε τα φύλλα σας, τα οποία σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αγγίζουν το χλώριο του ασβεστίου, γι'αυτό μπορείτε ελαφρώς να γυρίσετε προς τα πάνω τις άκρες του αλουμινόχαρτου. Έπειτα κλείστε το πλαστικό κουτί ερμητικά. Τα φύλλα θα έχουν αποξηρανθεί σε δύο ημέρες.
    Πλεονέκτημα: ιδανική αποξήραση.
    Μειονεκτήματα: πιο δύσκολη από τις άλλες μεθόδους και πιο αργή.
Ανεξάρτητα με τον τρόπο αποξήρανσης των φύλλων, θυμηθείτε να τα αποθηκεύσετε σε ένα σφραγισμένο βάζο, μακριά από το φως. Ενα γυάλινο βάζο, σαν αυτά που περιέχουν μαρμελάδες είναι αρκετό και αν το φυλάσσετε μέσα σε ένα ντουλάπι στην κουζίνα σας, θα προστατεύεται από το φως. Με αυτό τον τρόπο, τα φύλλα θα διατηρήσουν τις ψυχοτρόπες ιδιότητές τους, για πολλά, πολλά χρόνια. ΣΥΝΟΨΙΖΟΝΤΑΣ
Έχοντας διαβάσει ως εδώ, γνωρίζετε πλέον αρκετά ώστε να ξεκινήσετε το δρόμο σας στο πράσινο μονοπάτι της Salvia. Η απόφαση είναι δική σας, αν θέλετε να βιώσετε την εμπειρία που προσφέρει ή όχι. Αν ναι, εύχομαι ο δρόμος που θα ακολουθήσετε να είναι ένα μονοπάτι με καρδιά, ώστε αυτό το πολύ σημαντικό φυτό-δάσκαλος να σας οδηγήσει σε σημεία αυτοκατανόησης, γεμάτα με αρμονία, αναζήτηση και ευτυχία.

Όσο περισσότερο θα γνωρίζετε το μαγευτικό αυτό φυτό, να μην ξεχνάτε οτι η μοίρα του είναι στα χέρια σας. Για να παραμείνει η Salvia νόμιμη, πρέπει η χρήση της να γίνεται σε ιδιωτικό χώρο, με ασφάλεια και υπευθυνότητα.
www.kykeon.com.free.new.net

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου